Som domkyrkoorgeln hemma
Att kunna spela på Uppsala domkyrkas orgel var som helst. Det är drömmålet när Uppsalaborna Johan Öfverstedt och Andreas Pallüth jobbar med att sampla och föra över orglars riktiga ljudbild till digital form.
Andreas Pallüth i mörkt hår och Johan Öferstedt ljiust hår.
Foto: Pelle Johansson
Liknande program fanns redan innan, men inga som kommer i närheten av Pro Trigs standard, om man får tro uppfinnarna själva. Idén att försöka tillverka en bättre variant än de som existerade på marknaden kom från Andreas Pallüth. Johan Öfverstedt stod sedan för själva programmerandet och knäckandet av koden för att göra det möjligt. Han var tvungen att räkna fram en algoritm som fungerade.
- När han löste problemet ringde han till mig halv ett på natten och var upphetsad. jag sade väl ungefär "gå och lägg dig igen" och lade på eftersom jag inte fattade hur bra upptäckten egentligen var, berättar Andreas Pallüth.
I höstas släpptes första versionen av programmet Pro Trigs, som även gör det möjligt att spela trummor på sitt eget skrivbord bara man har en mikrofon att ta upp ljudet med. Man kan slå på vad som helst och sedan omvandlas ljudet till trummor i datorn.
- Vi tänkte att det kanske skulle ta ett halvår innan försäljningen skulle komma i gång, men det tog bara en halvtimme innan den första såldes och sedan har det rullat på, säger Andreas Pallüth.
Hur många exemplar som sålts vill de inte avslöja eftersom förhandlingar med flera företag som vill köpa rättigheterna till programmet pågår. Men det handlar om tusentals och det har sålts till över 100 olika länder. Den mest berömda kunden hittills är musikern och producenten Teddy Riley, som bland annat var medlem i gruppen Blackstreet och har producerat Michael Jacksons album Dangerous.
- Vi såg på kontokortsuppgifterna att han hade köpt ett exemplar och skickade ett mejl till honom för att få ett utlåtande, men han har inte svarat än, säger Andreas Pallüth.
Nästa projekt på dagordningen är att sampla gamla orglar och digitalisera ljudet. Det går redan att spela orgelprogram i datorer och syntar, men då är det program som härmar orglarna. Med Centipeaks teknik ska det låta exakt som orgeln i fråga låter.
I arbetsstudion står en Farfisa Foyer. Samma orgel som The Doors använde när de spelade in sina klassiska album. Den är det första objektet. Upptagningarna där varje ljud samplas flera gånger och alla tänkbara ljudkombinationer spelas in ska förhoppningsvis vara klar till sommaren.
Ett drömprojekt är att lyckas överföra Uppsala domkyrkas orgel till digital form. Det skulle innebära att till exempel ett rockband kunde ha med sig domkyrkoorgeln på sina konserter.
- En bra grej med det projektet är att många orglar är unika. Ett annat program kan ju knäckas och kopieras, men även om någon annan snor den här idén så kommer vi fortfarande ha unika orgelljud, säger Johan Öfverstedt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!