Spoiler alert: Alla dör i slutet

Vad hände egentligen i Pompeii dagarna före Vesuvius utbrott? Svaret ges i studentspexet "Rom, Romare – Etruskigt över-askande spex" med premiär på torsdag 9 maj på Reginateatern i Uppsala.

Den romerska miljön präglar scenen på Regina där spexet ”Rom, Romare – Etruskigt över-askande spex” i regi av Emil Hjelte spelas torsdag till söndag.

Den romerska miljön präglar scenen på Regina där spexet ”Rom, Romare – Etruskigt över-askande spex” i regi av Emil Hjelte spelas torsdag till söndag.

Foto: Göran Sterner

Kultur och Nöje2019-05-09 12:00

Bakom produktionen står den ideella kulturföreningen Ett teknat spex som i eget namn satt upp föreställningar sedan 2003. Rötterna till föreningen står att finna i Teknologspexet som svarade för åtta produktioner 1995–2002.

Årets spex utspelar sig i Pompeii dagarna innan det förödande vulkanutbrottet lade staden i aska och ruiner år 79 e.kr. I centrum står familjen Svennus med pappa Gustavus, mamma Leda och barnen Bullet och Maximus. Mer än "att alla dör – förmodligen för att lava är väldigt varmt" ska kanske inte avslöjas om spexet, vars manus skrivits av Jessica Andersson och Adam Bromée.

– Vi ser det som att vi ger publiken den sanna berättelsen om Pompeiis sista dagar. Det är ett klassiskt studentspex med omtagningar så alla skådespelare måste vara beredda att improvisera, säger Emil Hjelte.

Han är en rutinerad studentspexare som började i kören och även har varit skådespelare i flera produktioner. Hösten 2018 var han med och regisserade Medicinarnas spex, men "Rom, Romare – Etruskigt över-askande spex" är hans första som ansvarig regissör.

– Jag har haft god hjälp av regiassistenterna Viktoria Larsson och Lovisa Amelin och producenten Emma Appelberg.

I likhet med de flesta övriga av de 60 personer som är delaktiga i produktionen studerar Emil Hjelte på heltid. För hans del handlar det om en master i pedagogiskt ledarskap.

– Eftersom vi jobbar fram spexet på vår fritid så är det viktigt att repetitioner och förberedelser blir lustfyllda. I det arbetet har jag förstås ett stort ansvar.

Trots att Ett teknat spex årligen levererar studentspex är Emil Hjelte en aning pessimistisk när det gäller engagemanget i stort för att delta i Uppsalas spextradition.

– Jag vet att flera nationer har problem med att få ihop egna spex. Många är vilande sedan några år. Jag tror att det hänger ihop med en allmän ovilja mot att engagera sig ideellt och vara beredd att lägga ned mycket tid på ett projekt. Det krävs att man är villig att jobba för något som är större än en själv, något som kanske inte alltid är så populärt bland oss 90-talister, säger 26-åringen Emil Hjelte.

Publiken sviker dock inte. När det vankas spex kommer både studenter och före detta studenter till teatersalongen. Så även till Regina där "Rom, Romare – Etruskigt över-askande spex" ges vid fem tillfällen till och med söndag 12 maj.

Spex i Uppsala

Studentnationerna började uppföra spex i mitten på 1800-talet. Ofta gjordes parodier på klassisk dramatik. Det äldsta bevarade spexet är "Kärlek och död eller Mohrens sista suck" som hade premiär på Snerikes nation 1865.

I Uppsalatraditionen i är dialogen ofta på rim. Det är också tillåtet för publiken att begära omstart. Då förväntas skådespelarna improvisera och leverera replikerna i en ny version.

Kända Uppsalaspexare: Tage Danielsson, Hatte Furuhagen, Mikael Tornving, Henrik Hjelt, Hedda Stiernstedt.

Källor: Uppsala universitet, Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!