Arbetets värde är rubriken för det nordiska författarseminariet, som inleddes på torsdagseftermiddagen, pågår i dag och avslutas med att deltagare som vill och kan ansluter sig till lördagens litteraturfestival, en mångårig tradition vid Nordens folkhögskola Biskops-Arnö utanför Håbo.
Litteraturfestivalen inleds med en prolog skriven av två medlemmar i kollektivet Det hemliga rummet, Olof Eriksson och Lyra Enström-Lindbeck.
– Den handlar om skitjobb. Tunga industrijobb, postsortering, vissa sociala yrken, säger Olof Eriksson, som just avslutar sitt första år på skrivarlinjen.
Det nordiska deltagandet blev inte så fullständigt som Biskops-Arnö hade önskat. Islänningarna fick inga resebidrag och hade inte råd att komma.
– Vi är på väg att förlora den nordiska dimensionen, säger folkhögskoleläraren och litteraturkritikern Ingmar Lemhagen, sedan många år ansvarig för författarseminarier och litteraturfestivaler på folkhögskolan.
Det är ny nordisk kulturpolitik och nya anslagsförfaranden, som gör att det både blivit krångligare att söka pengar och svårare att få dem. Något som särskilt drabbade islänningarna i år.
Vid lördagens litteraturfestival får publiken träffa några av de nordiska författare, som trots allt har tagit sig till seminariet. Vid festivalen läser också välkända Uppsalaförfattare sina texter: Elsie Johansson, Kjell Eriksson, Lars Sundh. Festivalens samlande rubrik är Berättelser i beteshagen.
– Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska läsa, men jag har ju faktiskt dikter som verkligen utspelas i beteshagar. Några långa utläggningar blir det inte, man har inte så mycket tid, säger Elsie Johansson.
Hon kommer inte att läsa ur det som hon arbetar just nu. Elsie Johansson tänker inte ens avslöja vad det är.
– Bara att det är något helt nytt.
David Ericsson är långtradarchauffören som blev författare och fortsätter att köra lastbil. Han gick Biskop-Arnös skrivarlinje 1995–96. Nu deltar han både i seminariet och festivalen.
– Jag läser något ur min senaste bok Svart marmor. Och så läser jag några dikter. Det var ju dikter jag började skriva, fast jag skämdes då, tyckte det var fjolligt.
– Biskops-Arnö har betytt väldigt mycket för mig. Det skapas inga författare här, jag hade nog blivit författare även om jag inte gått här. Men man lär sig förenkla arbetsprocessen, lär sig skala bort allt onödigt, lär sig fokusera och gestalta.
Författarseminariet är internt, ett professionellt möte för verksamma författare. Litteraturfestivalen är däremot öppen för allmänheten, som för en 50-krona får inträde till flera timmars litterär färskvara serverad i en av Upplands vackraste miljöer.