Stauffenberg som filmhjälte
KRÖNIKA. I början fanns betänkligheter mot att Hollywoodikonen Tom Cruise skulle gestalta greve Stauffenberg men sedan har bladet vänt. Bedömare anser nu att filmen Valkyrie har goda utsikter att förändra synen på Tyskland i utlandet, skriver Fritz Joachim Sauer.
Fritz Joachim Sauer
Foto:
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Inspelningen skedde i mån av tillgänglighet på historiska platser. Med en svart bindel över ena ögat och med "amputerade fingrar" och ett kroppsspråk som Stauffenbergs verkade Tom Cruise så autentisk och trovärdig att det tyska försvarsministeriet, övertygat om "filmens virtuositet, efter en del turer tillät honom att filma även vid minnesplatsen.
Den som känner till det oerhört dramatiska förloppet det ödesdigra julidygnet 1944, inser genast att här finns det en utmärkt förlaga till en film (det tragiska eposet har också filmats flera gånger). Bomben som Stauffenberg hade smugglat i en portfölj in i Hitlers huvudkvarter i Ostpreussen exploderade, men någon hade flyttat den ur Hitlers omedelbara närhet och han blev bara lätt skadad. Följderna av attentatet förblev ovisst, även efter Stauffenbergs återkomst till Berlin några timmar senare.
Dramats innehåll borde åtminstone i sina huvuddrag och intentioner vara känt även i utlandet, men så verkar inte vara fallet. Enligt NZZ (Neue Zürcher Zeitung) vet i USA högst en fjärdedel av alla high school-absolventer att Hitler under andra världskriget styrde Tyskland.
Nyhetsmagasinet Der Spiegel konstaterar att den ännu idag allmänt accepterade tolkningen av det förtvivlade försöket att befria Tyskland från Hitler i den angloamerikanska pressen är den, att några junkrar fem i tolv försökte rädda sig själva och sina privilegier. I början fanns vissa betänkligheter mot att Hollywoodikonen Cruise skulle gestalta greve Stauffenberg men sedan har bladet vänt. Kompetenta bedömare till exempel i FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) menar att filmen Valkyrie (namnet på en beredskapsplan vid inre oroligheter) har goda utsikter "att förändra synen på Tyskland i utlandet mer än någon annan film" eller "tio segrar (!) i världsmästerskapet i fotboll". När filmvisningarna nu har kommit igång i många länder visar sig reaktionerna vara splittrade. Det saknas inte röster som menar att Valkyrie tjänar mest som en star-vehikel: "slick, facile entertainment is the name of the game" (New York Times)
Orättvis, menar NZZ.