Stödet till Ergo ska fortsätta

När kårobligatoriet försvinner i sommar hotas flera av Uppsala studentkårs verksamheter, däribland anrika studenttidningen Ergo.

Gusten Holm chefredaktör på Ergo.

Gusten Holm chefredaktör på Ergo.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2010-03-03 08:00
Som UNT tidigare rapporterat har Uppsala universitet för avsikt att bidra med ett ekonomiskt stöd till studentkårerna för att uppväga bortfallet av kåravgifter, dock utan att öronmärka pengarna till särskilda verksamheter.
För Ergos del innebär det att Uppsala studentkår även fortsättningsvis beslutar om storleken på det ekonomiska stödet till tidningen.
- Universitetet har inkluderat ett tänkt bidrag till Ergo, men vi lägger oss inte i några detaljer i kårens beslut, säger Einar Lauritzen, chef för Studerandebyrån. Enligt honom har universitetet tänkt om i fråga om stöd till tidningen.
- När vi skrev vårt remissvar tidigare ansåg Uppsala universitet att just en tidning är särskilt svårt att ge bidrag till. Men nu ser vi att det finns anledning att ge kåren utrymme för att ge ett sådant stöd. Vi ändrade oss efter påverkan från andra universitet som ligger före oss i den här processen, säger han.

Ergos chefredaktör Gusten Holm är nöjd med den föreslagna lösningen, eftersom han tidigare hade befarat att tidningen antingen skulle bli helt utan stöd, eller att stödet skulle utformas på ett sådant sätt att det ställde tidningen i ett beroendeförhållande till universitetet.
- Vi hade börjat förbereda oss på att inta en förhandlingsposition gentemot eventuella krav från universitetet, så det var ju väldigt skönt att höra att det inte kommer några krav, säger Gusten Holm.

Allra helst hade han sett att universitetet gått in och tecknat en prenumeration på Ergo till sina anställda.
- Det hade känts mer affärsmässigt. Och med en större upplaga har vi möjlighet att få ökade annonsintäkter. Dessutom tror jag att många universitetsanställda skulle ha glädje av att läsa Ergo, menar han.

Enligt Kristina Ekholm, ordförande för Uppsala studentkår, tänker den nuvarande kårstyrelsen kämpa för Ergos fortlevnad.
- Vi ser väldigt positivt på Ergos existens, för deras funktion är så viktig. Den granskning Ergo gör av universitetet är så bra att vi inte skulle vilja ta bort den. Men i en sån här kritisk period är det viktigt att inte bara köra på som vanligt, utan att se över hela organisationen, inklusive Ergos ekonomi.
Göteborgs och Stockholms universitet har valt andra modeller för att stödja studenttidningarna efter att kårobligatoriet tas bort.

Göteborgs universitet köper en prenumeration på tidningen Spionen för alla anställda och studenter, vilket finansierar tryck- och distributionskostnader. Stockholms universitet går i stället in och ger studenttidningen Gaudeamus ett öronmärkt bidrag mot att de får disponera ett "annonsuppslag" med information från universitetet.
Enligt Gusten Holm förbättrar den lösning som nu tycks bli av i Uppsala oddsen för att kunna ha kvar Ergo i dagens format, även om tidningen jobbar hårt för att pressa utgifterna.
- Men när det gäller vad som står i tidningen har vi inte tänkt oss några förändringar, vi ska fortsätta att vara en oberoende röst.

Kommer Ergo att finnas kvar när det är dags att fira hundraårsjubileum 2024?
- Ja, det tror jag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!