Storsatsar på nyskriven Peter Pan

Barn- och familjeföreställningar är ofta budgetproduktioner som förpassas till teatrarnas små scener. När Uppsala stadsteater sätter upp klassikern Peter Pan handlar det snarare om en storsatsning.

Peter Pan på Stadsteatern. Mats Blomgren, Julia Marko-Nord och Robin Keller.

Peter Pan på Stadsteatern. Mats Blomgren, Julia Marko-Nord och Robin Keller.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Kultur och Nöje2009-11-20 07:00
- Det är kul att jobba med en föreställning som är så bjussig, säger Julia Marko-Nord, som spelar Wendy. Förutom pjäsen i sig så är den väldigt frikostig med både kostym, rekvisita och scenografi.
Huvudstoryn känns igen från såväl Disneys animerade film som Hollywoodfilmatiseringen Hook. Barnen i familjen Darling brukar fantisera om sagolandet Ingenstans och när föräldrarna en kväll är borta så dyker sagopojken Peter Pan upp och tar med dem dit. Det blir början på en historia om pirater, prinsessor och krokodiler. Peter Pan baseras på JM Barries bok Peter Pan och Wendy från 1911.
 
Den aktuella Peter Pan är nyskriven av Armin Kerber och i morgon, lördag, är det urpremiär på Uppsala stadsteaterns Stora scen. Berättelsen handlar bland annat om hur viktig barns lek och fantasi är när de lär sig om livet.
 
När författaren skrev böckerna utgick han från verkliga personer och verkliga händelser, som han skruvade till, något som märks. Peter Pans lekande och fantiserande är en slags bearbetning av hans pappas död och mammans sjukdom. Och det mesta har en slags realistisk stomme.  
- Vid tiden då JM Barrie skrev böckerna om Peter Pan måste det ha varit revolutionerande att ta barnens fantasi på det allvaret som han gjorde, säger Julia Marko-Nord. I dag finns det ju till och med lekterapi.
 
Något pjäsens skådespelare framhåller som positivt är också att pjäsen samtidigt som den innehåller mycket humor inte väjer för det mörka och sorgliga. Det finns en sorg i att Wendy inte kan flyga med till landet Ingenstans när hon blivit vuxen och samtidigt att Peter Pan aldrig kan bli vuxen och sluta leka.
- Det finns ett allvar i grunden vilket är viktigt och inte går att komma ifrån. Barn som är med sina föräldrar känner ju till exempel direkt om något är fel, säger Robin Keller, som spelar Peter Pan.

- Jag gillar också att den lämnar så mycket öppet. Vissa barnpjäser talar för tydligt om vad som är rätt och vad som är fel. Den här överlåter tvärtom mycket till publikens egen fantasi, säger Julia Marko-Nord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!