Succé för Afro i Tyskland
Uppsalakören Afro gör succé i Tyskland. I höstas låg de etta på tyska gospeltoppen. I vår reser de på Tysklandsturné med egen cd i bagaget.
-Vi har bara bråkat en gång, säger Arvid Nerdal.
Han och Peter Ekengren kom snart underfund med att musik var en kul grej: Arvid gillade att spela piano, Peter föredrog att sjunga.
Började i kyrkan
"Det där kan bli nå't", tänkte deras musiklärare Ola Walukiewicz på Gränbyskolan, tog högstadiegossarna i hampan och lät dem verka i Salabackekyrkan.
Det gör de fortfarande, tolv år senare.
—Vi ansvarar för musiken vid onsdagsgudstjänsterna, på kvällen. Vi är sammanlagt sju grabbar som turas om. Ibland är vi där allihop, alltid är vi minst tre.
I kyrkan, där Ola Walukiewicz är kyrkomusiker, har Arvid Nerdal, Peter Ekengren och deras kamrater fått pröva sig fram bland musikstilarna. Med åren har Arvid Nerdal sökt sig till jazz och soul, Peter Ekengren till reggae.
Detta präglar Afro. Kören kom till för några år sedan, när Ola Walukiewicz beslöt att låta teamet Nerdal-Ekengren få ta över en nybildad kör med sångsugna fjolårskonfirmander.
—Vi fick fria händer. Och vi annonserade efter mer folk på olika skolor. Från början var Afro en fri kör utan intagning, säger Arvid Nerdal.
Sångare köar
I dag har kören inträdesprov. Folk står i kö för att få vara med. Att Afro har spelat in en cd och hamnat etta på tyska gospeltoppen, ökar intresset. Men det är förstås den svängiga musiken med de speciella körarrangemangen som lockar.
Namnet har kören fått därför att all musik den framför har sina rötter i den afrikanska musiktraditionen. I Tyskland hamnade kören tack vare församlingspedagogen Uwe Streicher, som var inblandad i ett baltiskt körsamarbete och tog med sig kören till kyrkodagarna i Berlin 2003.
Där gjorde kören med sitt band succé och fick inbjudan till internationella gospelfestivalen i Bochum 2004.
Succén blev om möjligt ännu större och vägen till cd-inspelning och gospeltoppen visade sig ligga öppen.
I maj reser Afro tillbaka till Tyskland för att under tio dagar spela på nio olika platser från Hamburg till Berlin. En promotionsturné för skivan, eller om man så vill en uppföljningsturné efter gospeltoppen.
Men upplänningarna har också möjlighet att lyssna på Afro. Den 16 februari har kören spelning på Katalin, 27 februari deltar kören i en gospelmässa i Salabackekyrkan och 2 april konserterar Afro i brukskyrkan i Österbybruk.
Hoppas på heltidsjobb
Gospel, jazz, soul, blues och reggae — i det landskapet rör sig kören.
—Vi har tio solister och tycker att det är roligt för publiken att få höra många röster under en konsert.
För närvarande arbetar Arvid Nerdal — Afros pianist — som informatör hos studentprästerna. Peter Ekengren — körens dirigent — är golvläggare vid sidan av engagemanget i Afro och Salabackekyrkan och den kursverksamhet de också har startat för gospelsugna sångare.
Båda hoppas på en framtid, där de kan försörja sig på musiken.
— Vi tänker jobba mer med workshops. Vi arbetar gärna med klassiska körer som vill pröva på annan musiktradition och röstbehandling. Det har vi gjort ett tag, till exempel på folkhögskolor. Nu ska vi satsa både i Tyskland och i Sverige, säger Arvid Nerdal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!