– Jag läste till jurist där i början på 90-talet och känner till miljöerna, säger hon på en telefonlinje till Bryssel där hon bor numera.
Brysselborna huttrar i den för dem ofattbara temperaturen av minus en grad när vi med varsitt headset tar vi ett slags gemensam promenad tillsammans med hennes labrador Lily Potter (jodå, döpt efter Harrys mamma) i en av EU-huvudstadens parker. Inte utan dramatik, rätt vad det är hörs upprörda röster när vovven vill springa ut på en motorväg men hindras i rätt ögonblick. Allt går bra.
– Det här är dagens bästa stund, och Bryssel har mer grönska än man tror att vandra omkring i.
Malin Persson Giolito har det mesta gåendes sin väg för tillfället. Hennes boksuccéer har banat väg för att åka på bokföreläsningar och att sedan ett par år vara författare på heltid. ”Störst av allt” ska bli Netflix första svenska satsning, även om det inte finns så mycket mer att säga om den för tillfället. Dels lär den inte ha kommit så långt ännu och dessutom är alla amerikanska bolag noga med att ingen får säga något. Vilket dock Malin Persson Giolito avfärdar med en fnysning. Men vi lämnar ämnet.
Aktuellt just nu är utgivningen av ”Processen” på nystartade Bonnier Bookery, och inläst av Anja Lundqvist. Satsningen är främst tänkt som ljudbok, därav också det korta formatet. Intäkterna går till Amnesty International.
– När det gäller ljudböcker får de inte vara för långa, de ska hinnas med i lämpliga doser när människor är på väg till och från jobbet och liknande.
Som namnet tydligt aviserar finns Franz Kafkas bok ”Processen” som ett slags fadder här. I den blir Josef K utsatt för otydliga anklagelser han inte kan freda sig mot. Romanen har utsetts till den tredje viktiga boken av hundra från 1900-talet enligt franska tidningen Le Monde.
Hos Malin Persson Giolito heter huvudpersonen Youssuf K, juridikstuderande i Uppsala och bartender på Stockholms Nation (”det var jag också”). I efterdyningarna av ett terrorattentat blir han av misstag gripen, med diffusa anklagelser riktade mot sig. Allt får förödande konsekvenser för honom och hans omgivning. I berättelsen återfinns också hennes tidigare huvudperson, advokat Sophia Weber.
– Det är förstås inget försök att göra om Kafkas bok, det skiljer sig en hel del. Men den är fortfarande brännande aktuell den också, med all sin rättsosäkerhet, något som många nysvenskar och asylsökande kan känna igen sig i idag. Den är svart, men jag skriver ju inte så muntra saker annars heller.
Hennes egen ”Processen” var från början en kort novell som hon efter förlagets förfrågan förlängde ungefär sju gånger. Den kommer ut som en del av ett projekt där också Anna Janssons ”För den jag älskar” och Jonas Bonniers Stockholm Odenplan” ingår.
Hon håller just nu inte direkt på med något nytt utan samlar mest idéer.
– Jag skriver så fruktansvärt långsamt. Jag vet att det mer handlar om transpiration än inspiration, men man måste känna sig i rätt humör och resandet tar mycket energi just nu. När ”Störst av allt” var klar vaknade jag dagen efter och funderade på vad jag skulle göra nu och kände mig lite missmodig. Men det gick över under dagen.
Hon må skriva om tunga ämnen men det är en mycket trevlig och spirituell person att prata med. Det blir många skratt och noteras ska att jag inte ställer några frågor runt hennes pappa, hela Sveriges egen GW. Hon är stor nog att stå på egna ben sedan länge.
– Jag har en fantastisk tillvaro just nu, avslutar hon.