Svalka i stadsdjungeln

Från vinterkyla till sommarväder på bara några dagar. Har du svårt att klara värmen? City har tips på hur du kan svalka dig med drycker och glassar i stadsdjungeln.

Samira Alhelfi

Samira Alhelfi

Foto: Michaela Hasanovic

Kultur och Nöje2013-05-17 07:08

Frapino
Vad: Frapino är namnet på kylda (ofta espressobaserade) shakes med grädde hos kafékedjan Espresso house. De finns dock även som enbart frukt- eller bärbaserade utan grädde. Caffe frappe kallas en kall espressoshake hos Waynes coffee. Många känner nog drycken under namnet frappuccino, vilket är vad den heter hos amerikanska kafékedjan Starbucks.

Var: Espresso house finns i Svava, S:t Pergallerian, utanför gallerian på Svartbäcksgatan och i Bolandcity.

Prisexempel: 39/45 kr (liten/stor)

Vi testade: Frapino vit choklad/jordgubb och Frapino espresso

City tycker: Oj, alldeles för sött tycker någon om bärvarianten. Mums, tycker en annan och vill suga i sig hela muggen direkt. Svaleffekten är mycket god, hela drycken är isig förutom den gräddstinna toppen. En avsvalkare för den som är sugen på något sött. Om kaffevarianten: Vuxensvalka! Len och god, varken för söt eller besk. En riktig fräsch sommarvinnare för den som vill ha något med kaffe i, och som inte är rädd för grädde.

Kulglass
Vad: Glass är ju alltid glass, och här går det att välja sin egen favoritsmak. Vissa, som Landings, gör sin egen glass, medan många säljer de stora märkena såsom GB och Siaglass.

Var: Glasskiosker och kaféer över hela stan.

Prisexempel: Omkring 25 kr för två kulor i våffla eller bägare är vanligt bland de som säljer från större glassfabrikanter. Landings hemgjorda glass kostar 34 kr för två kulor.

Vi testade: Pistasch stracciatella och hasselnöt från Landings.

City tycker: Landings hemmagjorda glass är kalasgod, vi fastnade särskilt för smaken hasselnöt. Kyler bra en varm sommardag, men det är ändå inte samma köldsmocka att mumsa glass som att slurpa i sig en jätteklunk frusen dryck.

Is-Chai/chilled chai, iste
Vad: Chai-te kan göras på teblad eller syrup, samt mjölk. Syrup är något vanligare bland Uppsalas kaféer, och sådan chai blir väldigt söt. Is-chai, eller chilled chai som den kallas på Waynes coffee, är helt enkelt syrupchai med krossad is och mjölk. Iste är teblad som bryggts i varmt vatten, kylts av och blandats med krossad is.

Var: Flera kaféer erbjuder is-chai och is-te.

Prisexempel: 38/42 kr (mellan/stor på Waynes coffee)

Vi testade: Chilled chai från Waynes coffee och iste från samma ställe

City tycker: Chilled chai smakar lite som frusen, söt pepparkaka. Det är väldigt kallt och isigt, men den överväldigande sötman gör att drycken tappar lite fräschör. Men avkyld blir man.

Iste gjord på tepåse med earl grey, blir märkligt smaklös i jämförelse. Utan tillsatt socker blir den helt osliskig förstås. Och iste är egentligen en bra törstsläckare och avsvalkare i värme.

Milkshake
Många milkshakes görs på färdig milkshakemix som kyls ner i maskiner. Vissa ställen erbjuder hemgjorda shakes, ibland kallade lyxshakes, som innehåller, mjölk, glass och ibland också bär eller choklad, samt grädde.

Var: Milkshakes hittar du på de flesta snabbmatsrestauranger, men även på vissa kaféer.

Prisexempel: Liten 16 kronor, mellan 20 kronor och stor 23 kronor hos Max. Lyxshake kostar 37 kronor.

Vi testade: Milkshake jordgubb från Max och lyxshake choklad från samma ställe.

City tycker: Nej, tiden har sprungit ifrån den gamla milkshaken gjord på färdig mix. Smakar alldeles för syntetiskt, men kan nog gillas av många barn. Lyxshaken som innehåller vispgrädde, mjölk, glass och choklad känns inte lika kall som den vanliga milkshaken men smakar betydligt bättre. En kall och gräddig oboy-bomb!

Frozen yoghurt
Vad: Görs av yoghurt och andra mjölkprodukter. Kan smaksättas med choklad, frukt och vanílj, men också ätas naturell. Har ungefär samma konsistens som mjukglass.

Var: Softy frozen yoghurt i Svavagallerian.

Prisexempel: Tre storlekar för 25, 29 och 39 kronor, topping kostar extra. En mellan med tre toppings kostar 45 kronor.

Vi testade: En stor frozen yoghurt med smak av vanilj och naturell med färska bär, valnötter och ringlad honung.

City tycker: Svalkar utan att någonsin bli jolmig. Den naturella var syrlig, med knappt märkbar annan smak, medan vaniljen vann på den lilla aningen sötma. Fräscht med färska bär och nötter som toppings. Men barnen gillar nog mer de godisinfluerade som minimarshmallows och gummibjörnar

Är det verkligen sundare än mjukglass? Ja, i alla fall magrare och mindre med socker om man tar en naturell med bär och/eller nötter.

Slush Ice
Vad: Saftkoncentrat med olika frukt- och bärsmaker samt colasmak som spädes 1+3 istället för 1+9 och sedan fryses under konstant omrörning. Ger en mjuk isig sörja som dricks med sugrör.

Prisexempel: 0,5 liter i refillmugg kostar 49 kr på Fyrishov. Sen får man fylla på till rabatterat pris.

Var: På flera ställen, som har familjinriktning, till exempel Fyrishov, Leos lekland och Gränby centrum.

Vi provade: En blandning av frukt- och bärsmaker med bland annat blåbär och jordgubb.

City tycker: Oj vad sött! Men gott är det faktiskt, och väldigt läskande. Tar man en rejäl slurk så blir avkylningseffekten total. En riktig barnfavorit, men mår bäst av att drickas snabbt medan den fortfarande är frusen. När slushen smälter blir sötman alldeles för sliskig, åtminstone för vuxna gommar.

Smoothie
Vad: Olika frukter som blandas i en mixer, ofta med yoghurt och krossad is i. Där vi provade tillsätts fabriksgjord frozen yoghurt.

Var: Moe Joes juicebar, men smoothie finns på många kaféer i sta´n.

Prisexempel: Alla smoothies på Moe Joes juicebar kostar 47 kronor.

Vi testade: On the beach, innehåller ananas, kiwi, mango, äpple, banan, samt frozen yoghurt.

City tycker: Sunt avkylande fruktbomb. Riktigt god, frisk och fräsch, precis lagom söt, åtminstone för en vuxen. Den känns faktiskt mättande utan att tynga ned i magen. Lite svårt dock att särskilja var och en av fruktsmakerna, men det är väl hela idén med en smoothie? Avkylande? Jodå, rätt så.

Mjukglass
Vad: Görs på fabrikstillverkat pulver eller mix i mjukglassmaskiner på säljstället. Man kan välja att få den i bägare eller strut/våffla.

Var: Finns i de flesta glasskiosker i city, på snabbmatställen och på några varuhus i ytterområdena.

Prisexempel: 18, 26 och 34 kronor för liten, mellan och stor i glasskiosken vid bron på Drottninggatan. En stor med strössel kostar 40 kronor.

Vi testade: Vanilj med strössel.

City tycker: Smakar som halvfryst välling tycker en, en annan gillar verkligen mjukglass. Men här känns glassen ganska smaklös och bara söt. Kan möjligen svalka tillfälligt, fast det är ytterst tveksamt att använda mjukglass som törstsläckare. Den är snarare törstväckare.

Glass och annat fruset

Glass, kommer från det franska ordet glace som betyder is. Det är ett fryst livsmedel med mjölk som huvudingrediens. Glassvara är glass, gräddglass, mjölkglass, saftis eller sherbet.

Saftis är en glassvara med en lägsta halt frukt- eller bärråvara. Sherbet eller sorbet är saftis med lite fett och fettfri mjöltorrsubstans.

Glassvara i form av saftis är tidigast känd från Kina och romarriket, medan den glass vi numera äter mest av härstammar från 1600-talets Italien och Frankrike, där den var en kunglig dessert. I Sverige finns glasstillverkning belagt sedan 1700-talet, bland annat genom recept i Cajsa Wargs kokbok från 1755. I kokkonsten utvecklades parfait, en äggkräm blandad med hårt vispad grädde, smaksatt och fryst i form.

Kuriosa: Vid Yaleuniversitet har nyligen gjorts experiment med att göra glass med hjälp av flytande kväve.

Källa: Nationalencyklopedin, Wikipedia, Ny teknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!