5 kajor
The General
Krig. Vem behöver färg? Vem behöver dialog? Vem behöver ljud? Vem behöver ansiktsuttryck? När stenansiktet Buster Keaton 1926 berättade sin historia med motiv från Amerikanska inbördeskriget klarade han sig bra ändå och gjorde en både mästerlig och odödlig film, fylld med humor, fräcka stunts (utan dataanimering!) och romantik.
4 kajor
Metalhead
Drama. Isländska Heras storebror omkommer och hon hanterar saknaden genom att gå in i hans kärlek till hårdrocken. Thora Bjorg Helga gör en mycket fin insats och regissören Ragnar Bragason lyckas förse den gängse uppväxtskildringen med lite nya grepp. Det isländska landskapet med vindpinade slätter, lavaberg och ödslig bebyggelse blir som en bild av Heras inre.
Tango libre
Drama/Romantik. Fängelsevakten JC lever ett färglöst privaliv och bestämmer sig för att gå en tangokurs. Han faller för kurskamraten Alice. Hon visar sig dock ha både make och älskare inlåsta på hans arbetsplats. Sensuellt, absurt och med en stark kvinna i huvudrollen. Frédéric Fonteyne har gjort en ovanlig film med bra skådespelare.
3 kajor
The Spirit of ’45
Dokumentär. Filmaren Ken Loach (”Sweet Sixteen”, ”Bröd och rosor” och ”Änglarnas andel”) har sammanställt ett antal dokumentärklipp från brittiskt tidigt 1900-tal, en tid präglad av framtidstro och framsteg inom välfärden. Detta försvann någonstans på vägen och han försöker ta reda på varför. Spännande nutidshistoria.
The Spy
Krigsdrama. Det är Hamburg 1940. Vera Schalburg rekryteras som spion och skickas till England på uppdrag. Där försvinner hon spårlöst. Tror alla. Detta är en dramatisering av den verkliga Veras liv i en ond tid. Mestadels riktigt spännande och Irén Bordan är bra i rollen som den skickliga men motvilliga spionen. Ovanligt med tyska filmer i ämnet.
The Congress
Drama/Sf. Ari Folman gjorde utmärkta ”Waltz with Basir”. Nu blandar han animerat med ”verkligt”. Skådespelaren Robin Wright – som sig själv i ett slags cameoroll – har tröttnat på yrket och erbjuds att bli till en digitaliserad figur. Efter ett antal år är en stor del av världen dystopiskt digital och hon ställs inför svåra val. Fascinerande och otäck framtidsvision.
Attila Marcel
Dramakomedi. Det är inte så lite smak av Jean-Pierre Jeunets filmer här. Sylvain Chomet har lärt sin läxa och hans berättelse om den autistiske och mycket musikaliske Paul har vissa likheter med ”Amelie från Montmartre” i filmstilen. Det är både gripande och hejdlöst roligt samtidigt som Chomet leker loss med filmmediets alla möjligheter.