Problemet med enkäter är att de aldrig sitter inne med all sanning. Beroende på vilka siffror man väljer, och här finns många att välja och vraka bland, finns en uppsjö av såväl sämre som fantastiska indikationer på de synade verksamheternas status hos lokalborna. Trots detta har Uppsalaenkäten breddats och kommunens initiativ att publicera enkäten på hemsidan gör den tillgänglig. Men låt oss jämföra siffrorna som inte syns i enkäten – de kommunala bidragen – med Uppsalabornas omdömen i enkäten.
Det kommunala anslaget till Uppsala konstmuseum, via kulturnämndens uppdrag, beräknades för 2011 till dryga 9 miljoner kronor. Verksamhetens mål är bland annat att vara tillgänglig och välkomnande för alla medborgare i Uppsala kommun samt att vårda, bruka och synliggöra det lokala kulturarvet. Men 19 procent av Uppsalaborna känner inte till konstmuseet. 67 procent känner till det men har inte besökt det en enda gång under det gångna året. Och endast 1 procent har besökt lokalerna på slottet 3 eller fler gånger under 2011.
För Uppsala Konsert & Kongress beräknades det kommunala stödet för 2011 till ca 30 miljoner kronor. I målen som gäller specifikt för verksamheten står bland annat att Uppsala Konsert & Kongress ska vara en angelägenhet för alla Uppsalabor och ha unga som prioriterad målgrupp.
Om vi i stället vänder blicken mot enkäten ser vi att trots att 58 procent har besökt Konserthuset under 2011 så ger 60 procent verksamheten betyget 3 eller sämre (på betygsskalan 1–5). 15 procent ger bottenbetyg och majoriteten av besökarna finner vi i åldersgruppen 65–74.
När man har betalat 72 000 kronor för en enkät som ska visa vad Uppsalaborna tycker om stadens kulturella utbud bör man ta resultatet på allvar.
Även det som är mindre smickrande för kommunens storsatsningar.