Tankebubblor lyfter från Gamla Uppsala
Mittenhögen i Gamla Uppsala prydd av "tankebubblor" i nitad metall. Blyskulpturer inne på museet. Så ser det ut när konstnären Patrik Qvist uppmanar oss: Tänk, tänk, tänk.
- Jag vill synliggöra något som kanske blivit slentrian för dem som har det som sin vardagliga miljö, förklarar Patrik Qvist.
Men detta är inte konstnärens enda syfte. Installationens namn är Tänk, tänk, tänk, och Qvist önskar att betraktaren ska tänka efter vad högarna kan ha sett och upplevt under sina 1 500 års existens.
För att locka fram denna känsla hos besökaren har Qvist monterat samman stora sjok av metallband - tankebubblor. Tolv stycken är de, och de snirklar sin väg upp på mittenhögen.
Valet av skådeplats är ingen slump. Patrik Qvist har alltid fascinerats av högarna, ända sedan han som liten såg dem från motorvägen och inte visste om de var naturliga eller mänskligt tillverkade.
- Högarna har ju sin mytiskt och ikoniskt laddade roll som helig plats, gravplats och enligt Rudbeck utgångspunkt för den moderna civilisationen, resonerar Patrik Qvist.
Därför använder han den stabila, monumetala gravhögen som fundament för sina betydligt mer flyktiga konstruktioner. Vid UNT:s besök vajar de oroväckande i vinden, men konstnären försäkrar att de kommer att bankas fast ordentligt inför lördagens vernissage och de veckor som de blir kvar. Att ställningarna ser ut som de gör har inte varit från början givet. Från början hade Patrik Qvist tänkt sig rejäla pelare att hänga sina jättebubblor på.
- Men så insåg jag att det inte gick att tävla med själva kullarna i monumentalitet.
Det är nu två år sedan Patrik Qvist påbörjade sitt arbete. Att nå fram har inte varit en konstnärlig väg allena, utan även en byråkratisk. Det har varit väldigt svårt att få alla de tillstånd som krävs.
- Oron är befogad, eftersom ingen gjort något sådant här förut. Det är ju viktigt att man uppför sitt verk med små nätta medel, så man inte förstör marken.
Qvist ställer även ut inne i Gamla Uppsala museum. Temat kring högarna går igen i tre blyskulpturer, tänkta som skisser till vad man skulle kunna göra med högarna i framtiden. En hög pryds med ett öra, en annan med en tratt och en tredje med tankebubblor
i neon.
- Vem vet, kanske såg högarna ut så i en svunnen tid, säger Patrik Qvist med ett skratt.
Inomhusutställningen presenterar även en stor flerdelad tavla, med Rundbeck-Atlanticans innehållsförteckning som fond bakom gravhögarna och - mer oväntat - ruinerna av minigolfbanor fotograferade i Florida.
- Dels ser banorna ut som ruiner från en svunnen civilisation, dels fungerar paradiset Florida, där man fyllt ut våt- och träskmarker, som en sorts inverterat Atlantis.
En långsökt koppling för många, helt naturlig för Patrik Qvist.
Fotnot: Vernissage äger rum på Gamla Uppsala museum lördag 20 augusti klockan 13-16. Visas till 2 oktober.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!