Teaterchefer utbildas i genusfrågor

I dagarna avslutas en nyinrättad utbildning i jämställdhet- och genusfrågor för landet musik- och teaterchefer. - Utbildning i genus och jämställdhetsfrågor är A och O för att öka kunskapen och insikten om hur snedvridet scenkonstlivet fortfarande kan vara, säger Teaterförbundets ordförande och tillika Uppsala Stadsteaters skådespelerska Anna Carlson.

Kultur och Nöje2010-02-16 08:05
Utbildningen "Utveckling av konstnärlig process, organisation och ledarskap ur jämställdhets- och genusperspektiv", som fram tagits av Teaterförbundet, SYMF och Svensk Scenkonst med finansiering av Kulturrådet, avslutades i dagarna. Under ett års tid har tolv chefer från olika scenkonstinstitutioner inom musik och teater arbetat med frågor kring genus och jämställdhet. Men också med den egna chefsrollen som innebär ett stort inflytande över dessa frågor.
- Att den högsta ledningen besitter kompetensen betyder mycket för våra medlemmar och det dagliga arbetet. Om inte cheferna förstår och varje dag tar på sig genusglasögonen i minsta lilla beslut som tas så kommer detta genusarbete inte att spilla över på oss på golvet, säger teaterförbundets ordförande Anna Carlson.

Utbildningens huvudsakliga fokus har varit den konstnärliga gestaltningen där målet varit en större medvetenhet kring repertoarplanering och praktiskt arbete, något som också slutligen ska märks ut mot publiken.
- Det handlar inte bara om antalet kvinnor på scenen utan om hur man gestaltar könen, där kvinnan oftast är ett bihang till det manliga berättarjaget, som hustru, dotter, sekreterare eller älskarinna, säger Anna Carlson.
Ett påstående Sture Carlsson, förbundsdirektör på Svensk Scenkonst, också bekräftar:
- Jämställdhet handlar inte bara om antalet män eller kvinnor på en arbetsplats. Våra teatrar och orkestrar påverkar publikens värderingar genom vad som presenteras på scenerna och i marknadsföringen. Vi tror att långsiktigt jämställdhetsarbete även motverkar diskriminering och trakasserier. Den här utbildningen ger praktiska verktyg och skapar en medvetenhet som kan göra skillnad.

En av de chefer som gått utbildningen är Uppsala Stadsteaters chef Linus Tunström, som tycker att utbildningen varit en positiv och inspirerande upplevelse med intressanta föreläsare och bra sammansatt grupp.
- Den gav insikter men också verktyg och språk för att kunna sortera och prioritera i frågor kring jämställdhet och genus. Jag tror att utbildningen kan få en stor påverkan. Men det är ett långsiktigt arbete, säger Linus Tunström.

Finns det några förändringar som du skulle vilja genomföra sett ur ett jämställdhetsperspektiv?
- En prioriterad fråga för mig är att hitta tydligare rutiner för att reflektera över dessa frågor, både i valet av repertoar och i utvärderingen av färdiga produktioner så att de inte försvinner på vägen. Jämställdhet och genusfrågor är något som funnits med i mitt tänkande kring arbetet på teatern sedan tidigare. Och det tycker jag också avspeglat sig i delar av vår repertoar. Men jag har också blinda fläckar och mycket att lära mig, säger Linus Tunström.

Den aktuella utbildningen har väckt stort intresse och i april i år startas en ny omgång där ytterligare tolv chefer från landets olika teaterinstitutioner får möjlighet till utbildning inom jämställdhet och genus. Men det är inte första gången Svensk Scenkonst och Teaterförbundet samarbetat kring dessa frågor. För fyra år sedan genomfördes också en chefsutbildning för kvinnor som bidrog till att nio av de tolv kvinnor som gick utbildningen i dag besitter olika chefsposter inom landets svenska scenkonstinstitutioner.
- Nu till en början koncentrerar vi oss på att utbilda den högsta ledningen men teaterförbundet vill göra ännu en grupp involverade: regissörerna, som är nästa led i hur arbetet går till på scenerna. Som skådespelare arbetar man med i snitt tre produktioner per år, vilket innebär tre olika regissörer och tre olika sätt att jobba på. Det vill till att de gästande regissörerna också är med på noterna, säger Anna Carlson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!