Tecknare förtrycks och fängslas

Nina Hemmingsson ser hot mot yttrandefriheten i dagens Sverige. Hon och sex internationella serietecknare ingår i "Freedom of speech in comics today" med vernissage på tisdag på Stadsbiblioteket.

Teckning av Nina Hemmingsson.

Teckning av Nina Hemmingsson.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2016-06-14 10:00

– Utställningen är tyvärr brännande het just nu. Vi kan inte längre ta friheten att uttrycka sig för given, säger Nina Hemmingsson, uppvuxen i Uppsala men bor nu i Stockholm.

"Freedom of speech in comics today" är en utställning som tagits fram av Seriefrämjandet med anledning av att tryckfrihetsförordningen fyller 250 år. Utställningen består av sju tecknare från olika delar av världen och flertalet utsätts för förtryck och censur.

– Det är slående hur fri jag kan vara i mitt uttryck i jämförelse med tecknare från andra länder. Men även här är inte situationen helt okomplicerad, säger Nina Hemmingsson.

Hon är oroad över utvecklingen i Sverige. Nyligen deltog hon i museisamtal och då diskuterades en motion skriven av SD för att få bort Carolina Falkholts graffittiverk. Falkholt finns även representerad i Uppsala i Eriksberg och Gottsunda.

– Yttrandefriheten är superviktig att bevaka och vi måste vara medvetna om vad som står på spel. Ett sätt att upptäcka hoten är att titta på partiernas kulturpolitiska program. Det är avslöjande, partierna skriver ännu ganska uppriktigt medan de valt ett mera förmildrande språkbruk i andra frågor, säger Nina Hemmingsson och tillägger:

– Det här handlar om riktiga politiker som vill inskränka yttrandefriheten och inte några nättroll.

Flera av utställningens tecknarna vittnar om förtryck från sina regimer. Fadi Abou Hassan, palestinsk serietecknare, blev arresterad i Syrien, satt fängslad i 80 dagar och torterades för en tecknings skull.

– Att teckna är min mission tills jag dör, skriver han i en enkät som utställarna besvarat.

Hans ecuadorianska kollega Xavier Bonilla skriver att han blivit förolämpad av landets president Rafael Correa i regimens tv-kanal och att dagstidningen El universo dömts att böta 100 000 dollar (drygt 800 000 kr) för att ha publicerat honom.

– Medierna är tvungna att rapportera som regeringen önskar.

Tecknaren Zunar riskerar fängelse i 43 år i Malaysia medan Rayma Suprani från Venezuela är dödshotad och avskedad från tidningen El universal när den köptes upp av regeringen.

Arifur Rahman fängslades i ett halvår för en barnteckning med motiv ur en legend. Numera bor han i Norge för att slippa förföljelse av Bangladeshs islamiska parti.

Fakta Denna vecka är serievecka

I samband med utställningen "Freedom of speech in comics today" arrangerar Uppsala stadsbibliotek serievecka.

I dag, tisdag, är det serietecknarverkstad med serietecknaren, Lisa Medin, för unga i åldern 9-13 år.

På onsdag finns serieexperterna Mimi och Andreas på plats och tipsar och samtalar om serier.

På torsdag är det serietecknaren Mirelle Eriksson som håller i serieverkstaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!