Till Reggaefestivalen för fjärde gången

När Syster Sol släppte sitt debutalbum Dömd att bli bedömd i våras blev hon den första kvinnliga soloartisten på den svenska reggaescenen. Själv tror hon att reggaens kraftfulla uttryck rimmar illa med samhällets normer där tjejer mest ska vara söta, snälla och duktiga.

- Då lär det bli som en stor firmafest, säger Syster Sol om att torsdagen på Uppsala Reggaefestival är vigd åt svenska artister.

- Då lär det bli som en stor firmafest, säger Syster Sol om att torsdagen på Uppsala Reggaefestival är vigd åt svenska artister.

Foto:

Kultur och Nöje2009-07-31 20:00
- Min mamma lyssnade mycket på reggae så musikstilen har alltid funnits naturligt för mig. Jag reflekterade inte ens över saken förrän jag kom in i musiklivet märkte att det mest var jag och en massa snubbar. Då blev jag ännu mer peppad att kämpa vidare, säger Isabel Sandblom, som är Syster Sols riktiga namn.
För att få upp fler tjejer på reggaescenen arbetar Syster Sol bland annat med workshops som går ut på att stärka unga tjejers självförtroende. I sina texter propagerar hon även för ett annorlunda samhälle där yta och konsumtion inte står i centrum. Allra tydligast är det kanske i låten Fällan där sångerskan brottas med reklampelare och prestationsångest, men lyckas ta sig ur konsumtionshysterin och masspsykosen och blir "en jävligt tung tjej" som frigör sig från "snubbarnas blickar".
- Fast egentligen kommer jag på mig själv med att falla ner i fällan igen hela tiden. Det viktigaste är att folk blir medvetna om varför de gör som de gör. Först då går det att åtminstone tillfälligt ta sig ur och i längden förändra saker, säger hon.
 
För Syster Sol har reggaen i och med mammans lyssnande ständigt funnits där. Men den stora frälsningen kom när hon hörde det som skulle bli hennes första skiva.
- Jag hörde The Gladiators i en klädaffär när jag skulle handla nya kläder och trots att jag var blyg och nervös samlade jag mod och frågade en av expediterna vad det var. Den, Proverbial Reggae, blev första skivan jag köpte själv.
2001 startade hon och några kompisar i Sollentuna bandet Livelihood, med vilka hon spelat på Uppsala Reggaefestival två gånger. De släppte två album och turnerade flitigt, men upplöstes 2008.
- Några skulle skaffa barn och andra skulle plugga och jag ville fortsätta med musiken till 110 procent, så jag valde att satsa på en solokarriär i stället.
 
I och med att Syster Sol medverkade på Partillos högre standard showcase förra året så blir torsdagens spelning hennes fjärde på Uppsala Reggaefestival. Eftersom det är svårt för reggaeartister att få spelningar på stora festivaler som Hultsfred anser hon att festivalen är viktig eftersom det ger en chans för svenska artister att spela på ett stort etablerat sammanhang.
- Och även om den fått mycket negativ uppmärksamhet i och med drogtillslagen, så har den nog lett till att många fått upp ögonen för att reggae är stort även i Sverige, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!