Tio år i ondskans tjänst
Tio år efter att Uppsalabandet Watain bildades är de hårdare och mer beslutsamma än någonsin.
Foto: Robert Johansson
Även det härskna grisblodet som ingår i konserterna och som har väckt mycket uppmärksamhet var från början en slump. För att spara tid köpte bandet blod till en hel turné på en gång och visste inte att det skulle börja ruttna så snabbt. Lukten blev en del av konceptet.
- Att gå på konsert med Watain innebär en upplevelse för alla sinnen, inte bara för hörseln, säger Erik Danielsson. Det är något sakralt, som en mässa där inget av den ordinära verkligheten finns kvar. Själv har jag gått på konserter i 15 års tid och saknar den inställningen hos nästan alla andra band. Ibland hör jag musik på skiva som får mig att rysa, men när jag går på en konsert med samma band är det ändå bara fyra snubbar som står på en scen och spelar.
På grund av den kontroversiella scenshowen, som förutom grisblod även har inkluderat slaktavfall och religiösa symboler, har Watain mött många protester som ibland lett till inställda spelningar i Kanada och USA. Hur långt Watain kommer att gå när de jubileumsspelar i Konserthuset på lördag är fortfarande oklart när UNT träffar Erik Danielsson. Dialogen med arrangörerna pågår fortfarande.
Djurens rätt har hört av sig till Konserthuset, men annars har det varit lugnt med protester hittills, enligt Stefan Holmström som är musikproducent på Konserthuset. För honom var det självklart att hyra ut till arrangören av Watainspelningen.
- Det visar att det är högt i tak här till skillnad från i många andra konserthus i landet. Att biljetterna är slutsålda sedan länge visar också att det finns ett sug efter sådan här musik i Uppsala och det ska vi försöka tillgodose. Det ingår i vårt uppdrag, säger han.
Watain har just avslutat sin Fuck the World Tour, där stora delar av Nordamerika, Sydamerika och Europa avverkats. Efter Uppsalaspelningen har gruppen bestämt sig för att ta en paus från turnerandet och koncentrera sig på att skriva material till ett nytt album. Men det handlar inte om någon nedtrappning.
- De flesta band verkar tappa gnistan när medlemmarna nått 25 år, men det handlar nog om att de aldrig hade en tillräckligt stark gnista från början. För oss känns det som att vi precis börjat, säger Erik Danielsson.
Kommer Watain fortfarande vara i gång när ni är lika gamla som The Rolling Stones?
- Minst. Watains essens är bortom tid och rum och jag ser ingen anledning till att det skulle ändras bara för att det går några år i kalendern.
Fakta Watain
Bildades: för tio år sedan i Uppsala.
Medlemmar: Erik Danielsson - sång, Pelle Forsberg - gitarr, Håkan Jonsson - trummor.
Album: Rabid deaths curse (2000), Casus luciferi (2003), Sworn to the dark (2006).
Aktuella: med jubileumsspelning på Konserthuset i Uppsala på lördag.
Bildades: för tio år sedan i Uppsala.
Medlemmar: Erik Danielsson - sång, Pelle Forsberg - gitarr, Håkan Jonsson - trummor.
Album: Rabid deaths curse (2000), Casus luciferi (2003), Sworn to the dark (2006).
Aktuella: med jubileumsspelning på Konserthuset i Uppsala på lördag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!