Tre delar årets stadsmiljöpris

Tre arkitekter får UNT:s stadsmiljöpris för 2007. Gunilla Hagberg, White Arkitekter, delar priset med arkitekterna Björn Ringström och Anna Wikström, vilka gjorde det kommunala planarbetet.

Kultur och Nöje2007-10-14 00:00
Ett tillägg och en förstärkning av Luthagskänslan. Så ser arkitekten Gunilla Hagberg, som ritade det nya bostadshuset i Luthagen på sitt verk.
- Man kan se på det här projektet som en motsats till Uppsala Konsert & Kongress, säger hon. Den byggnaden skriker ut sin närvaro och i det fallet är det helt rätt, eftersom den även fungerar som sin egen annonstavla. Men i det här projektet har vi arbetat utifrån helt andra utgångspunkter.

Enligt Gunilla Hagberg har miljön i området förbättrats i och med den nya byggnaden. Bland annat så fungerar huset som en avskärmare från bullret på Kyrkogårdsgatan, vilket gjort att även de bakomliggande husen fått mindre buller.
- När jag tittar på huset nu när det är färdigt känner jag mig mycket nöjd, säger Gunilla Hagberg.
Hon tycker att det är tillfredsställande att få stadsmiljöpriset som en bekräftelse på att projektet blivit lyckat. Men hon är också noga med att det inte bara är hon, utan alla som medverkat i projektet som ska ha del av detta - utöver stadsbyggnadskontoret även byggherren Uppsalahem.

Vid ett nybygge läggs stor energi på planarbetet, inte minst hur projektet skall påverka den omkringliggande miljön. Extra viktigt blir detta för ett redan bebyggt område.
Björn Ringström är numera pensionär, men jobbar fortfarande deltid för Uppsala kommun. Vid tiden för arbetet med bostadshuset var han planchef för stadsbyggnadskontoret i Uppsala.
I planarbetet bestämdes inte bara byggnadens läge, hur hög den kunde vara och en rad detaljer för huset utan även hur grönområdet omkring skulle tillvaratas på bästa sätt.
Björn Ringström menar att det alltid är en dragkamp mellan kommersiella och estetiska värderingar. I slutändan blir det alltid en kompromiss.
Att vinna stadsmiljöpriset ser han som en välkommen knuff framåt.
- Och så blir det ju en liten slant också, säger han. Den ska jag använda för att resa till några städer ute i Europa och titta på arkitektur där. Det finns mycket intressant arkitektur utanför Europa också, men så långt räcker ju inte pengarna (skratt).

Arkitekt Anna Wikström, som också arbetade med planarbetet vid stadsbyggnadskontoret, är nu anställd av SLU (Lantbruksuniversitetet) i Uppsala för att samordna de olika enheterna i Ultuna. Hon är glad över att priset går till ett bostadshusprojekt och inte bara belyser arkitekturen utan också planhanteringen och den demokratiska processen.
- Dialogen är extra viktig när det som i det här fallet är något som uppförs i en känslig miljö, säger hon. I Uppsalas stadsmiljö ställs höga krav på dem som arbetar med sådana frågor, eftersom det finns mycket gammal miljö att förvalta samtidigt som staden expanderar. Det här är ett fint exempel på att det sköts på ett bra sätt.
UNT:s stadsmiljöpris delas sedan 2005 ut årligen till en nyligen genomförd förbättring av stadsrummet i Uppsala. Prissumman uppgår till 25 000 kronor.
Tidigare års pristagare är, förbättringen av årummet (2005) och välkomstskyltarna vid Uppsalas infarter (2006).
Årets Jury består av Gunnar Carlsson UNT, ordförande, Maria Ripenberg, UNT, Zara Bejmyr, UNT, Anders Åman, professor i konsthistoria, P O Sporrong, arkitekt, Helena Harnesk, antikvarie och Gunilla Gunnarsson, konstvetare.
Prisutdelningen sker lördagen den 20 oktober klockan 10-12 i Konserthuset. Då kommer även en debatt om stadens förtätning med inbjudna deltagare att hållas och dit även allmänheten är välkommen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!