Tre höjdpunkter i bloggdjungeln

Bloggosfären är en djungel. En djungel som man troligen aldrig kommer att få rätsida på. Karin Andersson kan ändå tipsa om några guldkorn.

Foto: Tomas Lundin

Kultur och Nöje2014-01-06 11:05

Och att ha fullständig koll på all dess utbud innebär minst tre heltidsjobb samtidigt. Men det betyder inte att man inte kan hitta sig några guldkorn medan man går vilse! Här kommer tre klicktips för dig som vill ha någonstans att börja när du ger dig ut med macheten i högsta hugg.

Hormoner och hemorrojder

Ja, ja, jag vet. Bloggar om föräldraskap kanske känns totalt uttjatat, men det är bara för att alla inte är så bra som denna! "Varför var det ingen som sa något om allt det bökiga och stökiga med graviditet och att bli förälder?", den frågan ställde sig bloggskaparna Sofia och Therese efter att de fått barn ungefär samtidigt. Sedan satte de igång med att blogga om allt det där som vi kanske inte så gärna pratar högt och tydligt om, men som garanterat är den verklighet alla föräldrar delar. Typ kalla fiskpinnar, misslyckade utflykter och så naturligtvis hormoner och hemorrojder. Totalt ocensurerat! Blogginläggen har resulterat i en bok med samma namn och "Hormoner och hemorrojder" har blivit utsedd till Årets Mamablogg 2012.

http://hormonerhemorrojder.com

Bokhora

Man kan inte tipsa om bloggar på en kultursida och inte nämna "Bokhora". De tre Johannornas (Johanna Karlsson, Johanna Lindbäck och Johanna Ögren) blogg har utvecklats till ett mecka för den litteraturintresserade och recensionerna har fått en sådan tyngd att de likställs med vilka tryckta sådan som helst. Ett stort plus för menyernas många klickalternativ (här finns bokpodd, intervjuer och debatt som exempel) som gör att man fastnar på bloggen en lååång stund.

www.bokhora.se

Genusfotografen

Genusfotografen Tomas Gunnarsson har skapat många uppmärksammade och omdiskuterade inlägg på sin blogg det senaste året. Det genusfotografen gör är att lyfta fram och analysera genus i bilder. Vad är det i till exempel ett fotografi som får oss att definiera dess motiv och narrativ? Jo, en rad mer eller mindre subtila koder som spelar mot vår föreställning om vad som är manligt respektive kvinnligt. Ibland blir detta väldigt övertydligt och ibland så blir det tokiga väldigt tydligt om man byter ut koden för kvinnligt mot den för manligt. Hmm, svårt att förklara kanske. Bäst gör du i att klicka dig in på "Genusfotografen", titta på bilderna och läsa de begåvade analyserna och resonemangen.

www.genusfotografen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!