Trogen utställare
Träkonstnären Henry Karlsson är en trogen utställare på Konst på väg. I påsk öppnar han sin ateljé i centrala Tierp där han ställer ut sina verk tillsammans med sonen Kalle Karlsson och tre gästutställare.
För 22 år sedan sa Henry Karlsson upp sig från jobbet som högstadielärare för konstens skull. Sedan dess har han levt på sitt snidande.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Henry Karlsson väger en blombladsformad träskål i handen. På dess botten ligger några rader från en dikt av Harriet Lövenhjelm: Tag mig, håll mig, smek mig sakta, famna mig varligt en liten stund.
- Jag vill att besökarna ska våga känna på sakerna, förklarar han.
Henry Karlsson sa upp sig från sitt arbete som högstadielärare på Aspenskolan för 22 år sedan för att kunna syssla med konsten på allvar. Sedan dess har han tillbringat 8-10 timmar om dagen i ateljén och semestern går till att leta virke i hans barndoms landskap i nordligaste Västerbotten.
- Jag använder björkvril till 95 procent. Det har en sådan otrolig struktur.
Henry Karlsson har ställt ut på Konst på väg vartenda år. Han gillar att prata med besökarna och få respons på det han gör. Förra året släppte han för första gången in besökarna i sin ateljé. Då kom över 1 000 personer.
- Det var kul. Det var folk här hela tiden. Det är ovanligt att konst visas inne i köpingen. Jag tror folk uppskattade det.
I år har han sällskap av fyra konstnärer ateljén. Bland dem finns sonen Kalle Karlsson, som målar i olja med förkärlek för landskap och fåglar.
- Favoriterna är storlom och trana. Det finns någon slags urkraft över dem som jag tycker om, säger han.
Totalt ställer 43 konstnärer ut sina verk på 16 orter runt om i kommunen. Andelen gästkonstnärer är något större än vanligt. En intressant gäst är konstnären Ted Ström som ställer ut akvarellmålningar och tuschteckningar på Orangeriet i Örbyhus. Ted Ström har även gjort sig ett namn som musiker, och har bland annat skrivit musiken till de flesta av Lasse Molins produktioner. Under påskhelgen tar Ted Ström med sig gitarren till Örbyhus för att underhålla besökarna.
En annan nyhet är att skyltningen gjorts om. Tydliga orangegula symboler visar vägen till utställarna, i stället för det sedvanliga påskriset.
- Besökarna har efterfrågat tydligare skyltning. Förut har en del passat på att ställa ut björkris för att locka till sig folk trots att de inte tillhör utställarna. Med de nya symbolerna kan besökarna vara säkra på att det verkligen är Konst på väg, säger kultursekreteraren Katrin Hellers.
Årets Konst på väg invigs på Eric Sahlström Institutet klockan 11 på Långfredagen, där familjen Sahlström själva står för musikunderhållningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!