Tulpanerna brinner i Roslagen
Roslagen är mer än skutor och salta hav. Roslagen är också rosor och flammande tulpaner.-Det här är väldigt typiskt Roslagen, utbrister Christina Karman-Ohlberger, museichef på Roslagsmuseet i Norrtälje när hon visar runt på museets nya utställning Rosor och flammande tulpaner.
Fokligt måleri i Roslagen är temat för utställningen på Roslagsmuseet i Norrtälje.
Foto: Christer Bergström
Föremålen som kommer från socknar i närheten av Norrtälje är gamla, tillverkade mellan åren 1750 och 1850.
De är målade i äggoljetempera och materialet håller än i dag. Det har inte bättrats på.
Färger som går igen och är typiska för det här typiska Roslagsmåleriet är grönt, blått och rött, gärna med en grönblå balgrund.
Saknar motstycke
—Jag vågar påstår att det här måleriet saknar motstycke i Sverige. Dalarna har ju sitt kurbitsmåleri från 1700-talet, Skåne sitt änglamåleri; Roslagsmåleriet är unikt för Roslagen och Uppland, men faktiskt så kan man se drag av samma måleri på Åland och Åboland i Finland, säger Christina Karman-Ohlberger.
Utställningen ingår som en del av aktiviteterna i Designåret 2005.
—Målet är att visa det traditionella måleriet av möbler och föremål från Roslagen. Här visas också snickeri och gamla snickeriverktyg, de äldsta från 1600-talet. Vi vill att utställningen ska vara en inspirationskälla för nutida slöjdare, konsthantverkare och inte minst för våra unga besökare.
Varför var det så populärt att måla rosor och tulpaner i Roslagen under 1700- och 1800-talet?
—Vi vet inte riktigt och finner ingen annan förklaring i att tulpaner var inne. På 1600-talet var det fint med tulpaner — och de var dyra, säger hon.
Ingår i samlingarna
För de flesta föremål som visas i Roslagsmuseet är det okänt vem eller vilka snickarna och möbelmålarna var. Föremålen är inte signerade utan får härledas till verkstäder.
—Vi känner bara till namnet på några snickare, bland andra Nils Jean Dahlström från Norrtälje och Per Ersson från Edebo. Skåpen beställdes i samband med bröllop och försågs med brudparets bägge initialer och årtalet för vigseln.
De föremål som visas tillhör Roslagsmuseets samlingar.
—Nu för tiden får vi inga gåvor av det här slaget. Ägarna vill behålla det i släkten eller göra pengar på före målen. Sådana här gamla föremål ligger högt i kurs på auktioner.
Utställningen pågår till 9 september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!