Tupperware i dialog med Warhol

I sommar sammanviger Moderna museet popkonsten med designföremålen från samma tid. Tv-apparater och fåtöljer står sida vid sida och sätter konsten i nytt ljus.

Andy Warhols porträtt av Mao

Andy Warhols porträtt av Mao

Foto: MAJA SUSLIN/ SCANPIX

Kultur och Nöje2013-06-29 07:54

Den stars-and-stripes-mönstrade soffan "Leonardo" från 1969 breder ut sig på Moderna museet. När den gjordes var det minst sagt laddat att sitta bekvämt på den amerikanska flaggan.
- Under det pågående Vietnamkriget var den väldigt provokativ, konstaterar Mathias Schwartz-Clauss, utställningens tyske kurator.
På väggen bakom hänger ett av Andy Warhols berömda porträtt av Mao, just det här med rosa läppar, som vore den kinesiske kommunistledaren en transvestit.

Popkonsten - åtminstone delar av den - kunde vara både ironisk och humoristisk, vilket svenske Öyvind Fahlströms bensinmacks-skyltar, Esso respektive LSD, är ytterligare ett exempel på.

Konstnärerna vände finkulturen ryggen och lät sig i stället influeras av reklamens och massmediernas formspråk. Samtidigt suddades gränserna mellan konst och design ut vilket också är den viktigaste utgångspunkten för utställningen "Pop konst design".

Initiativet, och den tyske kuratorn, specialist på just design, kommer från tyska Vitra designmuseum som gjort utställningen tillsammans med danska Louisiana och svenska Moderna, de två sistnämnda båda med betydande popkonstsamlingar. Modernas egen kurator Matilda Olof-Ors har också passat på att lyfta in flera kvinnliga popkonstnärer i utställningen.
Legobygge

Tupperware-burkar med lock samsas med Andy Warhols Brillo-boxar och svenska Barbro Östlihns målning av ett legobygge. Konsten och designen ges lika vikt och värde, ibland blir det dessutom otydligt vad som är vad. Den italienske Alessi-designern Ettore Sottass tidiga dator till exempel framstår med sina smakfullt färgkoordinerade knappar närmast som en gåtfull skulptur, en mystisk urtidsföregångare till dagens laptops.

Den 50-talsmässiga tv-apparaten i sin tur skulle med sin särpräglade design kunna vara hämtad från Simpsons, konstaterar Mathias Schwartz-Clauss.
- Det är väldigt ovanligt att ha en tv-apparat med i en popkonstutställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!