Krigsdramatik
[kaja5]
Band of Brothers + The Pacific
(Warner)
Krig som bäst: välgjort, gripande och framför allt på tv, inte i verkligheten. Nu i högupplöst blu-ray som verkligen gör rättvisa åt det magnifika fotot. Steven Spielberg väjer inte heller för at visa upp mindre fina sidor av den amerikanska krigsinsatsen och heroismen är hälsosamt nedtagen.
[kaja4]
Shades of happiness
(SoulMedia)
Om man bortser från det fåniga i att ge en tysk serie en engelsk titel så är detta riktigt bra. Den utspelas med start innan Andra världskriget då pianisten Ursula och sångaren Wolfgang träffas. Deras romantiska passion får et abrupt slut då kriget börjar.
Thriller, polis
[kaja4]
Revenge - Säsong 1
(Disney)
Hämnd är en rätt som serveras bäst kall. Och det kan Emily Thorne (spelad av namnen Emily Van Kamp) när hon ger igen på de som förstörde hennes familj och uppväxt. Riktigt bra och med en vass Madeleine Stowe som iskall motståndare.
[kaja3]
Body of proof
(Disney)
I tv-serier liksom i deckare i allmänhet tycks kvinnorna ha tagit över när det gäller att karva i levande eller döda kroppar. Dana Delany spelar rättsläkare som brinner för de svaga och ofta hamnar i delo med sina överordanden. Bra serie med rättegångsfeeling.
[kaja3]
The Mentalist: Säsong 4
(Warner)
Visst är det lite väl tillrättalagt, men Simon Bakers gentlemannamässiga och coola spelstil som polispsykologen Patrick Jane vinner i längden. Han blir en allt bättre ensamstående pappa också, ovanligt nog i sammanhangen.
[kaja3]
Rizzoli & Isles: Säsong 2
(Warner)
Roligt med två kvinnor i fokus, kommissarie Jane Rizzoli och rättsläkare Maura Isles, fint gestaltade av Angie Harmon och Sasha Alexander. Arvtagare till Cagney & Lacey, och bättre, med humor och snabba replikskiften.
[kaja3]
Castle
(Disney)
Ännu en elegant Pierce Brosnan-wannabee. Nathan Fillion spelar framgångsrike författaren Richard Castle som löser brott vid sidan av.
[kaja2]
CSI: Miami – 9 Season
CSI: NY – 7 Season
CSI: Las Vegas – 11 Season
(Scanbox)
Det märks att CSI i sina olika skepnader har gått många säsonger. Konceptet har blivit alltmer urvattnat, även om kan blixtra till emellanåt.
Sci-Fi, äventyr, övernaturligt
[kaja4]
American horror story
(Fox)
Den här skräckserien skulle både Edgar Allan Poe och Sigmund Freud ha älskat, den smått gotiska inramningen runt de undermedvetna drifterna blir en härligt rysansvärd och bra historia.
[kaja3]
Alcatraz
(Warner)
Alla fångar på fängelseön Alcatraz försvinner spårlöst 1963, för att dyka upp 50 år senare, i samma ålder som då och inställda på vidare brott. Sarah Jones är bra som nybakad polis som sätts på at lösa det hela, tillsammans med en psykolog spelad av store Jorge Garcia (från främst Lost).
[kaja3]
The Vampire Diaries - Säsong 3
(Warner)
Vampyrer i parti och minut, fortfarande räcker det artificiella blodet till ännu en omgång. Här blir det som en blandning av vampyrfilm och collegefilm, alltså som genren alltmer ser ut. Det är välgjort och småsexigt som det ska, även om intriger och dialoger inte tillhör det mest originella.
[kaja3]
Terra Nova
(Fox)
Det som tilltalar här är ett slags vardaglighet, bra gjort att lyckas med då det det utspelas år 2149 och mänskligheten ska kolonisera en planet där dinosaurerna härskar. Men berättelsen har ett slag frejdig nybyggaranda och fantasi som funkar.
[kaja3]
Once upon a time
(Disney)
Fantasiseger igen. I en liten stad samlas de kända sagofigurerna, nu överförda till dagens samhälle och med mycket att ta igen, inte minst på varandra.
Drama
[kaja4]Shameless: Första säsongen
(Warner)
Här är det äntligen lite allvar och William H Macy får visa vad han går för i annat än en biroll. Han spelar den alkoholistiska fadern så att Åsa Linderborgs litterära pappa hamnar i skuggan.
[kaja4]
Mad Men - Säsong 5
(Noble)
Trots att man verkligen försökt mjölka ut det allra mesta ur denna stilsäkra serie med en allt trasigare Don Draper i Jon Hamms gestaltning finns det tydligen mycket att ge. Åren går men cigaretterna, drinkarna och vänsterprasslet fortsätter, även när det alltmer mest blir en kopia av vår tid. Och visst är vi många som hoppas att Betty (January Jones) och Don hittar tillbaka till varandra
[kaja4]
Downton Abbey Säsong 1 & 2 plus Winter
(Universal)
Vill man uppdatera sig inför den pågående serien om herrskap och tjänstefolk på godset Downton Abbey i början av förra seklet är detta en bra start. Serien håller fortfarande hög klass men var snäppet bättre så här i början.
[kaja3]
Luck – Complete first season
(Warner)
Dustin Hoffman är bra som den forne spelkungen och kapplöpningsbanan har inte använts så ofta som spelplats i tv-serierna.
[kaja3]Gossip girl – Säsong 5
(Warner)
Rika tonåringar på en elitistisk privatskola i New York, kan det bli annat än bra …
Blake Lively slog igenom i den här serien och har gått vidare till större uppgifter, det syns tydligt varför.
[kaja3]
Private practice (Disney)
En av många serier i sjukhusmiljö, inte den bästa men heller inte den sämsta.
[kaja2]Entourage – 8 Season (Warner)
Berättelsen om gänget Hollywood-wannabees blir mest bullrigt och förutsägbart.
Komedi
[kaja4]
Lilyhammer
(Noble)
Se större recension här.
[kaja4]
Life’s too short
(Noble)
Se större recension här.
[kaja4]Bored to death: Säsong 3
(Warner)
Ted Danson, Zach Galifianakis och Jason Schwarzman spelar tre mer eller mindre korkade män som försöker få tillvaron att snurra åt rätt håll. Bjuder på en del svindlande roliga scener när de dessutom ska lösa kniviga brott.
[kaja3]
Pappas pengar
(Scanbox)
Johan Ulveson spelar Sveriges rikaste man som bor med sin bortskämde son (Olof Wretling) på det tjusiga slottet Stjärtnäs. Han vill egentligen inte vara någon curlingförälder, men det är ju svårt att låta bli när man är så rik.
[kaja3]
Gustafsson 3 tr _ Säsong 2
(SF)
Robert Gustafsson i hur många roller som helst, rolig för det mesta och han kan hålla i sär dem, vilket är mer än jag själv gör emellanåt.
[kaja3]
The big bang theory - Säsong 5
(Warner)
Det är inte lätt att vara överintelligent men sakna social kompetens. Tror jag. I alla fall klarar inte huvudpersonerna här av det vilket leder till mängder av dråpliga situationer.