Tydligare riktlinjer inför Kulturnatten

Förra året kritiserades Kulturnattens projektledning för att kriterierna för vad som kan räknas som ett kulturevenemang varit luddiga. I år har en referensgrupp tagits in för att bedöma ansökningarna.

Malin Lejskog, projektledare för Kulturnatten 2016 i Uppsala

Malin Lejskog, projektledare för Kulturnatten 2016 i Uppsala

Foto: Christine Richter

Kultur och Nöje2016-08-27 08:03

Den 10 september förra året skrev UNT om att det rådde luddiga kriterier för vad projektledningen för Kulturnatten egentligen definierade som kultur. Bland annat fanns crossfit, picknickflotte och loppisar med på programmet och 36 procent av årets alla evenemang föll under kategorin ”övrigt”, vilken även var den största av alla genrer. Sten Bernhardsson, kulturdirektör i Uppsala, medgav då att kriterierna varit något otydliga och att de som visat engagemang för att få vara med för det mesta har inkluderats.

– Någonstans måste man kunna säga att det här hör hemma på Kulturnatten och det där gör det inte. ­Annars finns det risk för att den förlorar sin identitet, och att man till sist inte kan skilja den från vilken stadsfest som helst, sade han till UNT.

LÄS MER: En natt som svämmat över

Inför årets arrangemang den 10 september, det 28:e i ordningen, har man kallat in en referensgrupp bestående av personer från bland annat Uppsala Stadsteater, Uppsala konsert och kongress samt kulturnämnden för att lösa problemet. En ny riktlinje för 2016 är även att inga rena idrottstävlingar kommer att godkännas.

– Gruppen har haft i uppdrag att hjälpa till och avgöra vad som uppfyller kulturnattens kriterier. Det här var en sådan sak som behövde ses över och det är bra att ansvaret inte ligger hos en enskild person att ta sådana beslut. Min uppfattning är att arbetet fungerat väldigt bra i år, säger Malin Lejskog, projektledare vid Destination Uppsala och ansvarig för Kulturnatten 2016.

Hur många har ni sagt nej till?

– Vi har nekat en handfull evenemang. Dessa har varit just rena idrottstävlingar. Vi har utöver dessa meddelat ett antal arrangörer att återkomma till oss med kompletteringar med tydligare kulturkoppling för att få delta, dessa har då vid komplettering blivit godkända, säger hon.

En annan diskussion som förts under en längre tid är huruvida Kulturnatten bör utvidgas till flera dagar eller ej. Något beslut är ännu inte taget, men nya Kulturnattsfesten på UKK, mellan klockan 22 och 02, är ett litet steg i den riktningen.

Antalet programpunkter har minskat något från 689 år 2015 till 620 punkter i år. Kulturnatten har inget övergripande tema i år men fokus kommer ligga vid att det är 250 år sedan tryckfrihetsförordningen infördes. Ett slags jubileum, alltså.

– Walmstedtska gården kommer bland annat att ha flera workshops och föreläsningar i ämnet yttrandefrihet. Där kan man även träffa Tryckfrihetsgudinnan, säger Malin Lejskog.

Malin Lejskog tre tips

Walmstedtska gården, 12-01. Tryckfriheten firar 250 år i år. På Walmstedtska gården kan du ta del av firandet på en mängd olika sätt, bl.a genom utställningen ”Att göra en pudel” eller träffa Tryckfrihetsgudinnan i egen hög person. Njut annars av livemusik på innegården.

Scentralen 16:15-00:15. För andra året i rad byggs en scen upp på Stadshusets parkering. Här kan du lyssna på mängder av olika sorters musik, varav många framför av lokala band och förmågor.

Fördomskavalkad på Stora torget 12-03 och på Fredens Hus 12-20. Under kulturnatten är det premiär för Fredens Hus projekt Fördomskavalkad. Besök utställningen om fördomar på Stora torget eller på Fredens Hus och testa dig fram till vilka fördomar andra människor har om dig.

Inför Kulturnatten 2016 är 620 programpunkter godkända. De är fördelade på 157 platser och genomförs av totalt 215 aktörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!