Tysk Dag Hammarskjöld-fantast på Uppsalabesök
FN ska flytta till Genève. Och en stor byst av Dag Hammarskjöld placeras utanför Uppsala slott. Det tycker Stephan Mögle-Stadel, ordförande i tyska Dag Hammarskjöldsällskapet, på besök i Uppsala.
— Där använde jag Dag Hammarskjölds meditationsrum och kom att inse hur aktuell han är för den moderna människan i dessa globaliseringstider. Han visade att vi inte är hjälplösa och att det civila samhället kan påverka politiken. Jag vet att Kofi Annan i dag brukar fråga sig "hur skulle Hammarskjöld ha gjort i den här situationen".
Fascinationen har sedan dess resulterat i flera böcker om Dag Hammarskjöld. Hans bok Vision einer menschheitsethik kommer snart i en femte upplaga.
Stephan Mögle-Stadel arrangerar även en årlig bussresa från Tyskland till Sverige. Deltagarna besöker platser med anknytning till Dag Hammarskjöld.
— I Tyskland är hans arv levande. Vi tycker oss se hur Sverige fortsätter att agera i hans anda, genom exempelvis Hans Blix och Anna Lindh.
Dag Hammarskjöld ledde ett FN som var starkt och dynamiskt. Stephan Mögle-Stadel vill gärna se en renässans för ett mäktigare och aktivare FN. Ett steg vore att flytta högkvarteret från USA.
— Genève vore bättre. Det skulle stärka FN och vara ett steg bort från dagens situation, då FN bara agerar polis.
Stephan Mögle-Stadel förordar även en annan flytt. Den imposanta byst av Dag Hammarskjöld som ännu inte utplacerats i Uppsala tycker han ska stå vid slottet.
— Det faller sig naturligt. Det var där han växte upp. Men er borgmästare motsätter sig den placeringen, säger han och åsyftar landshövding Anders Björck.
Länsstyrelsen diskuterar sedan ett år bystens placering, tillsammans med representanter från kommunen, universitetet och domkyrkan. Anders Björck ställer sig frågande till Stephan Mögle-Stadels anklagelse.
— Jag har över huvud taget inte deltagit i det arbetet och kan därför inte kommentera saken, säger Anders Björck.
Slottet och dess omgivningar är byggnadsminnesförklarade genom ett regeringsbeslut. Enligt det får miljön inte förändras utan särskilt tillstånd, något landshövdingen inte kan besluta om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!