Uppsala försvarar kulturuppföljning

Kommunernas utvärdering av verksamheterna kritiseras i ny rapport. I Uppsala prioriterar man skickliga kulturarbetare framför konsumentundersökningar.

Kultur och Nöje2011-10-19 08:14

– Vi har god uppföljning men behöver bli bättre på att redogöra resultaten till medborgarna, säger kulturdirektör Sten Bernhardsson.
Tankesmedjan Timbro kom i förra veckan kom ut med rapporten Noll koll om bristande uppföljning av kommuners kulturverksamhet, där man menar att de flesta kommuner saknar bra rutiner för att följa upp och utvärdera sina kulturverksamheter. Applicerat på Uppsala kommun rör det sig om en total kultursatsning för 2011 som av kulturkontoret beräknas till cirka 278 miljoner kronor.

Kulturnämndens ordförande Eva Edwardsson (FP) riktar skarp kritik mot rapporten och eftersöker frågan om hur mycket allmänheten är villig att betala för utvärdering.
– De administrativa kostnader som rapporten föreslår är inte gratis. Jag menar att man kan få fram hög kvalitet utan brukarutvärdering efter modell, säger hon.
Kulturdirektör Sten Bernhardsson menar att Uppsala lägger ner mer tid än många andra kommuner på att föra en kompetent dialog med de olika kulturverksamheterna.
– Det viktigaste för att säkra kvaliteten i kultursektorn är dialogen mellan den som ger uppdraget och den som får det, säger han.

Vad gäller utvärdering av Uppsalas kulturella verksamheter från ett brukarperspektiv, det vill säga från de som faktiskt konsumerar kulturen, används i dag Uppsalaenkäten, som kulturnämnden och kommunala vård och bildning beställer från företaget Provos Research AB. 2010 mottog 3 000 personer folkbokförda i kommunen enkäten, men endast en tredjedel svarade.
Är 1 000 personer av Uppsala kommuns nästan 200 000 invånare ett tillräckligt utvärderingsunderlag?
– Företaget som vi köper enkäten av säger att det är statistiskt hållbart, säger Sten Bernhardsson.

I UppsalaEnkäten ska invånarna, förutom att svara på de dominerande frågorna om igenkänning av verksamheterna och antal besök, betygsätta kulturupplevelsen mellan 1 och 5.
Är inte en betygskala på 1–5 väl ytlig för en ordentlig bedömning av kvaliteten?
– Vi ser mest på enkäten som en indikation på hur Uppsalaborna uppfattar kultursektorn. Man skulle behöva jobba mer med följdfrågorna, men vi tycker ändå att enkäten ger en övergripande bild, säger Sten Bernhardsson.
Resultatet av enkäten finns endast att begära ut i form av offentlig handling, även om ett urval av resultatet redovisas i kulturnämndens verksamhetsrapport.

Borde inte enkäten finnas mer tillgänglig för medborgarna, till exempel på hemsidan?
– Personligen har jag ingenting emot det och nu när du ställer frågan så tänker jag snarare ”Varför har vi inte gjort det tidigare?”, säger Sten Bernhardsson.
Eva Edwardsson menar att Uppsalaenkäten är intressant, men ingenting att grunda ett beslut på.
– En fråga som vi kan jobba mer på är varför inte fler tar del av kulturen. Men man bör inte underskatta värdet av professionella kulturarbetare, som jag menar kan bidra till hög kvalitet på samma sätt som en utvärdering.

Fakta
Utvärderingsarbeten

Nuvarande utvärderingsarbete inom Uppsala kommuns kultursektor:
Uppsalaenkäten som betraktas som en indikator på hur Uppsalaborna uppfattar kultursektorn.
Inriktade brukarundersökningar som riktar sig mot besökarna av en viss verksamhet, till exempel Konserthuset.
Den prioriterade dialogen mellan beställare och mottagare som ska ge kommunen en bild av hur verksamheterna fungerar inifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!