Uppsala landets reggaehuvudstad

Redan 2001 utsågs Uppsala till Skandinaviens reggaemecka av TV4. Sedan dess har Uppsala Reggaefestival växt många gånger om både i antal besökare och artister. Men hur står det egentligen till med reggaemusiklivet i landets reggaehuvudstad?

Under namnet The Royal Dub Quake slog Uppsalasoundsystemen Meditative Sounds, Jah Massive och Dub Tribulation 12 juni sina påsar ihop i en spelning i Fyrispark i Uppsala.

Under namnet The Royal Dub Quake slog Uppsalasoundsystemen Meditative Sounds, Jah Massive och Dub Tribulation 12 juni sina påsar ihop i en spelning i Fyrispark i Uppsala.

Foto: Patrik Lundin

Kultur och Nöje2009-07-31 08:00
Den mäktiga basen får hela rummet att vibrera. En del hoppar till musiken mitt på golvet, andra gungar längs väggarna och några står lutade mot högtalarna för att låta kroppen domna bort av basgången. I ett hörn står några och diskuterar vilka som är de tyngsta dubplattorna och vilka nya släpp som är på gång. Bredvid mixerbordet bläddrar personer i skivbackarna för att upptäcka något nytt hett släpp.
- Generellt kan man säga att publiken som kommer på soundysstemspelningar har otroligt koll på musiken. Många är pålästa på ett helt annat sätt än klubbesökare inom andra genrer, säger Ras Peter Ekengren, som sjunger med soundsystemet Meditative Sounds och i Gävlebandet Liondub.
 
Om 90-talet var bandens årtionde när det gäller Uppsalas reggae så är 00-talet definitivt soundsystemens och sångarnas. Medan band som Roots Defenders, Majestic Vibes, Zion Collective, Natural Way och Ahimsa lagt ned (med undantaget att Roots Defenders gjorde en comeback på förra årets URF) så har soundsystem som Meditative Sounds, Dub Tribulation och Jah Massive poppat upp som svampar. Sångare som gästar spelningar och sjunger in egna hemmainspelningar finns det också gott om. Emil Ulusoy, med artistnamnet ECU är en av dem.
- Startar man ett band så blir det så stor apparat. Alla ska kunna repa vid samma tider och ska man spela in i så måste man lyckas pricka in flera timmar i studio samtidigt. Att starta ett band känns ganska främmande. Jag har knappt ens tänkt tanken, säger han.

Liksom flera andra Uppsalasångare hörs han lite här och där. På soundsystemspelningar, med backingband, som gäst på diverse konserter och på inspelningar på olika producenters alster.
- Man möter folk som gör samma grej, mest på nätet. Får ett mejl från någon som vill ha tag på en dubplate, skickar lite musik och rytmer fram och tillbaka och sedan kanske man åker dit och träffas och gör något ihop. Sedan träffar man ju folk på danser, kollar på deras skivor och kommer överens vad man ska sjunga på. Har man ingen text som passar så får man freestyla, säger ECU.
 
Uppsala Reggaefestival som de senaste åren vuxit till en av Europas största baktaktsfestivaler är en självklar samlingspunkt för landets och Uppsalas reggaeutövare. Det är också då musikstilen får mest medial uppmärksamhet, även vid sidan av de negativa drogskriverierna. I och med festivalen har dock reggaespelningarna i Uppsala kommit att koncentrerats mycket till just de tre dagarna. Under resten av året lever reggaelivet en ganska anonym tillvaro.
I och med att Queen Victoria på Drottninggatan startade har dock soundsystemspelningarna fått ett uppsving under vintern och våren 2008 och 2009. Meditative Sounds och andra sounds med internationella gästsångare som Gregory Fabulous och Idren Natural har spelat nästan varje månad. Och det har varit välfyllt i stort sett varje gång.
- Även om reggaepubliken i Uppsala inte är jättestor, så är den väldigt trogen, säger Peter Ekengren.
 
Micke Sjöstedt som är en av männen bakom soundsystemet Dub Tribulation ser positivt på Uppsalas utveckling. Enligt honom blir både sångare och producenter fler och håller högre och högre klass.
- Sedan kör ju de flesta svenska banden som kommer fram musik som liknar Governor Andy och Kapten Röd och sådant och det är inte riktigt min grej, så jag tycker att utvecklingen i Uppsala är grym. Det är bara att hoppas på att det fortsätter i samma takt, säger han.
Att Uppsala är soundsystemtätt kan tänkas bero på Reggaefestivalens inflytande. Trenden i reggaesammanhang minst sagt inflytelserika länder som Jamaica och Storbritannien är just sounds och enskilda sångare. Om ett band spelar så är det oftast ett backingband som hyrs in och spelar bakom flera artister på samma tillställning. Kanske ligger Uppsala före i utvecklingen jämfört med andra svenska städer, eftersom många musikintresserade här hänger med i den internationella utvecklingen mer än i andra städer. Uppsala Reggaefestivals chef Yared Tekeste har en annan teori.
- Tyvärr så tror jag att reggaebandens frånvaro beror på tidningarnas negativa skriverier om reggaen och eftersom det på grund av festivalen skrivs mer om det här än på andra platser så blir det jobbigt för unga artister att hålla på med reggae. Föräldrarna gillar det inte och andra tittar snett på dig om de får reda på att du sysslar med musikstilen. Då är det lättare att sitta hemma i din egen vrå och skapa musik, säger han.
 
Sångaren Amsiebrown, som egentligen heter Jamie Jobe tillhör Gottsundakollektivet Labyrint, där flera producenter, rappare och sångare gör hiphop och reggaelåtar. Bland andra han själv, Jacco, SAI, Dajanko och AKI. Amsiebrown beskriver Gottsundastilen inom reggae för lite mer politisk och hiphopinfluerad än på andra håll i Uppsala.
"En dålig trend" kallar han avsaknaden av band eftersom man kan göra så mycket mer live med ett band i ryggen. Själv skulle han gärna sjunga med ett bra reggaeband. För en tid sedan trodde han att det skulle bli verklighet när han svarade på en annons som löd, "Reggaeband söker sångare."
- Men när vi började repa visade det sig att en av snubbarna hade satt ut likadana annonser på massa olika platser, "band söker sångare", "band söker gitarrist" och så vidare. Ingen av oss hade spelat ihop tidigare och de andra hade inte ens spelat reggae, kände bara till Bob Marley typ. Killen hade låtar som han påstod att han hade skrivit själv, men jag kände igenom dem som låtar av Alpha Blondy och andra kända artister. Värsta fiaskot.  
 
Även Peter Ekengren gillar bäst att sjunga med band. Han tycker sig också se trenden vända efter att ha hört om unga killar som har satt ihop reggaegrupper som spelat på skolavslutningsfester och i liknande sammanhang.
- Allt går ju i vågor och jag tror att banden är på väg tillbaka igen nu, säger han.
Amsiebrown är tveksam till någon ny bandvåg, men tror mycket på Uppsalas reggaeframtid.
- Scenen blomstrar. Det finns hur mycket talang som helst. Inom väldigt kort tid kommer flera Uppsalaartister att slå stort nationellt och internationellt. Jag har lyssnat på grejer som inte givits ut än som bara är, shit, man blir helt häpen, säger han.
Ordlista
Soundsystem - En helhetslösning med högtalare, övrig utrustning och egna samt inbjudna sångare. Många soundsystem gör egen musik och utmärker sig genom sin unika stil på skivorna de spelar.
Sounds - se soundsystem.
Dubplate - En unik testpressad skiva som ofta görs innan pressningen av den riktiga vinylskivan startas. Soundsystems tävlar ofta i vilka som har de mest svåråtkomliga dubplatesen.
Rytm - En instrumental låt gjord av en producent som sedan sångare kan sjunga till. Samma rytm kan dyka upp på olika artisters skivor med respektive sångares egen sång på.
Freestyla - att sjunga utan en förskriven sångtext.
Dans - tillfälle då ett soundsystem spelar på ett ställe där publiken kan dansa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!