Journalisten och författaren Sigrid Kahle ska vid flera tillfällen berätta om sitt liv som diplomathustru och orientalist och om sina, hittills, två delar i ett stort självbiografiskt verk: Att vilja sitt öde – trots allt och Jag valde mitt liv. Bland annat diskuterar hon med sin sambo författaren Carl-Göran Ekerwald.
Anette Skåhlberg har på fem år tillsammans med Katarina Dahlquist skrivit 26 böcker. På Bokmässan berättar de om senaste årets sex böcker och presenterar en kortlek där de själva är jokrar bland böckernas alla figurer.
Deckarförfattaren Kjell Eriksson, numera bosatt bland annat i Brasilien, och Zac O’Yeah, född i Finland, tidigare bosatt i Göteborg, nu i Indien, berättar om att skriva böcker från sina nya respektive hemländer.
Karl G. och Lilian Fredriksson, författare och översättare i Uppsala, är också ledamöter av Svenska Deckarakademien. På lördagen avslöjar de vilken bok som Akademien utsett till Årets Svenska Deckare.
Carina Burman, forskare och författare, diskuterar inspirationen från Maria Langs (Dagmar Langes) romantiska deckare med Denise Rudberg och Ann-Marie Skarp.
Ärkebiskop Anders Wejryd går i clinch med deckarförfattaren och kriminologiprofessorn Leif G W Persson, för att ta reda på dennes livssyn, personliga övertygelser och drivkrafter.
Magnus Alkarp, författare och arkeolog, talar om motståndet mot nazismen i Uppsala 1943 utifrån sin bok Fyra dagar i april.
Johan Svedjedal, professor i litteratursociologi och författare, deltar bland annat när Samfundet De Nio presenterar sin historia och sitt litterära pris. Även Uppsalaprofessorn Mohammad Fazlhashemi medverkar på mässan och talar om sin bok Den arabiska våren.
Therèse Söderlind samtalar om sin andra roman, Vägen mot bålberget, med Kerstin Ekman. Prästen och fantasyförfattaren Mattias Lönnebo berättar om sin senaste bok Genom skuggornas dal.
UNT:s kulturchef Lisa Irenius samtalar tillsammans med bland annat Lena Hammargren på förlaget Novellix om hur UNT har publicerat e-böcker med litteraturkritikers och läsares anteckningar i marginalerna.
Flera andra Uppsalaförfattare deltar på olika sätt i Bokmässan: i seminarier, i läsningar på olika scener, i samtal med läsare vid förlagens montrar.
Uppsala på Bokmässan
Med böcker och diskussioner om bland annat fantasy, livshållning, poesins framtid och det fria ordet äntrar ett antal Uppsalaförfattare olika scener på Bokmässan i Göteborg.
Bokmässan i Göteborg.
Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!