Viktor Johansson arbetar som personlig assistent i ett norrländskt samhälle som heter Dalkarlså. Jobbet där han är involverad så nära en annan person gör att han inte kan ta ledigt för att åka till Göteborg förrän till helgen.
– De betalar för resa och husrum, och det är bra så. Men det gör också förstås att man blir lite begränsad ekonomiskt.
Han är annars van att arbeta med små medel. Hans dokumentärfilmer, eller hybridfilmer som han kallar det då det finns dramatiserade avsnitt i dem, ”Under Gottsunda” och nya ”Himmel över Flogsta” är gjorda med eget arbete utan finansiering utifrån.
– Det funkar ju när det är dokumentärfilmer. Jag gör det mesta själv och till exempel skådespelaren Vanco Nakev ställde upp gratis i båda filmerna.
Han berättar att Svenska Filminstitutet var förvånade då han ovanligt nog sökte bidrag i efterskott, när filmerna redan var klara. Annars brukar de flesta filmare ansöka om förskott för att kunna genomföra sitt projekt. Han menar vidare att det är vardag för de flesta författare att arbeta utan att veta hur det ska gå att lösa ekonomiskt. Han har tidigare gett ut ”Den mörka sporten” (som utspelas i Uppsala) och i mars kommer ”Bonsaikatt”.
– Den handlar om ett par föräldrar som väljer att helt ta hand om sina barn på egen hand, och ger dem ett slags både skyddad och inlåst tillvaro, ungefär som den fiktiva myten om ”bonsaikatterna” på internet.
Men närmast väntar filmpremiärerna. Viktor Johansson menar att det finns likheter mellan de båda filmerna, även om de på ytan är så olika miljöer som skildras.
– Både Gottsunda och Flogsta har något mytiskt över sig i dagligt tal. I Flogsta har studenterna sitt eget reservat, på gott och ont, en anhalt att vila i på vägen mot vuxenheten. I min film bokstavligen klättrar de på väggarna.
Han syftar på en student som tar sig upp och ned i höghusen, balkong för balkong.
– Det som går igen i mina berättelser är temat ”vad är barnen av vår tid?”. Unga vuxna som inte vill bli just det, med allt vad det medför, utan som stannar upp på vägen.
Han säger vidare att han vill göra åtminstone en ytterligare film:
– Det ser ju bättre ut med en trilogi. Nu letar jag bara lämplig stadsdel att ta tag i. Gärna en med vuxenliv i, avslutar han.
Torsdagen 5 februari visas ”Himmel över Flogsta” på Fyrisbiografen.