I dag, lördag, är det premiär för visning inom filmteamet. Även för honom själv blev filmarbetet något av ett maraton och han pustar ut när UNT pratar med honom.
– Om jag ska behålla familjen så måste jag ta en paus från filmandet ett tag. Jag har gjort det här på ledig tid och det har tagit mycket kraft, säger Robert Agius.
Även till professionen är han filmare och håller till vardags till hos produktionsbolaget Phosworks. Där har han gjort program som ”K special” och ”Buskul” (som vann tv-priset Kristallen). Han har även gjort mängder med beställningsfilmer (”hängde med Liv Ullman och Sven Nykvist”) och reklamfilmer tidigare.
– Ytterst handlar det om samma sak, storytelling, att berätta en historia.
Idén till ”Maratonmarschen” kom från en kompis som hört talars om fenomenet. Det har hämtat inspiration från Stephen Kings bok med samma namn och går ut på att man ska gå tills man stupar.
– Till skillnad mot boken så blir man inte skjuten dock om man ger upp, skrattar han.
Reglerna är enkla: man går i en fart om fem kilometer i timmen, 20 minuter per dygn får man tillgång till toalett och/eller vila (”man kan sticka hål på fotblåsorna om man vill”) och var sjätte timme kan man fylla på sina förråd av mat och vätska. Den som orkar längst vinner en summa pengar, dock ingen förmögenhet.
– Jag kände att jag bara måste berätta om det hela. Jag ville ha svaren vad det var för människor som ställde upp på något sådant.
Det var en trög start dock, SVT var i högsta grad tveksamt till vad man kallade ”för bisarrt”. De blev dock eld och lågor när råfilmen presenterades och betalade direkt för visningsrätten.
– Jag hade tur att jag hade kolleger som erbjöd sig att ställa upp gratis med projektet. Det blev ändå en slitig inspelning då vi följde deltagarna på marschen. Fast en ur teamet tänker själv gå i år. Jag fick bara en hälsporre av det hela som fortfarande påminner mig.
Det var också jobbigt att se hur kämpigt det var för deltagarna att utan sömn och ständig gång tog sig fram. När filmteamet gjorde de mesta inspelningarna 2014 gick vinnaren 55 timmar, året därpå 88 timmar. I år går marschen samma dag som filmen visas på tv, med start en timme innan.
Nå, fick han några svar på vilka som går och vad som driver dem?
– Nja, tveksamt. Men det är människor som gillar utmaningar, tävlingsmänniskor som här får tävla mot sitt eget sunda förnuft. Och en hel del psykologer.
Närmast ska Robert Agius ta det lite lugnare men säger att han har en del planer, dock tills vidare hemliga.