Uppsalaförlag satsar på skolorna

Nyskrivna och specialbeställda noveller av kända författare sprids i svenska skolor. Bakom står förlaget Myrios i Uppsala, ett nätbaserat skönlitterärt förlag kopplat till skolor.

Åsa Lundholm startade förlaget Myrios.

Åsa Lundholm startade förlaget Myrios.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2011-08-31 14:13

Novellerna bygger broar mellan lärare, ungdomar och författare och till sist litteraturen och språket. De skapar dialog mellan lärare och elever och utvecklar ungdomars språk.
Allt började med att Åsa Lundholm från Uppsala, som arbetar som litteraturpedagog på Valstaskolan i Märsta, diskuterade med en kollega om vilket hanterbart format novellen hade. Hur bra det var att alla elever kunde följa med. Så, undrade de, hur kommer det sig då att det inte fanns något novellförlag?
I den stunden bestämde sig Åsa Lundholm för att starta ett förlag som skulle heta Myrios, ett grekiskt ord som betyder oräknelig, vilket fick henne att koppla det till mångfald.
– Förlaget skulle ha många perspektiv, många titlar och många författare. Här skulle författare möta sina kommande läsare, tänkte jag. Och så kom de första novellerna på nätet i början av 2009.

Hon valde själv ut vilka författare som skulle vara med och bad dem skriva en ny novell för högstadie- och gymnasieelever och deras lärare, lite crossover.
Bland författarna finns Johannes Anyuru, Jonas Hassan Khemiri, Jonas Karlsson, Lina Sjöberg och Anna Jörgensdotter, kända författare till vuxenlitteratur men inte till ungdomsböcker.

Vad går du efter för kriterier när du väljer ut författare?
– Det ges ut mycket ungdomslitteratur, men jag vill höja ungdomars läsförmåga och ge dem lite svårare litteratur som samtidigt intresserar dem. Det är därför som jag väljer författare som annars skriver för vuxna, m en som faktiskt ligger på gränsen mellan vuxen – och ungdomslitteratur. Nu har de fått i uppdrag att skriva för en yngre publik – helt enkelt en samtida novell.
Ofta går hon efter magkänslan när hon väljer vilka som ska vara med. Men det ska finnas ett anslag hos författaren som attraherar en större läsekrets – ett större åldersspann.
– Det måste finnas en lekfullhet i språket, tonen och i berättelsen, säger Åsa Lundholm. Khemiri leker till exempel med ord och Lina Sjöberg har en nyfikenhet på livet trots att hon skriver ganska tung litteratur. De flesta av dem har fortfarande en fräschör och de har inte alla svar, de ställer fortfarande frågor och undersöker livet.

Syftet med novellförlaget är att höja läsförmågan hos de unga och grundtanken är att alla har rätt till ett gott språk, helt enkelt en demokratisk rättighet, menar Åsa Lundholm. Skolor kan köpa in ett helt koncept på nätet – ladda ner textnoveller, ljudnoveller som läses av skådespelare, intervjuer med författarna och en gedigen handledning för lärarna för att närma sig novellerna och diskutera med eleverna.
– Det är viktigt att man samtalar, att man möts i läsningen för att få en djupare och bättre diskussion. Att ge strategier för hur man tar sig in i skönlitteratur. Tonåringar måste inte älska att läsa men skönlitteratur är fantastisk för att utveckla språket och höja läsarkompetensen. Och på det här sättet kan det kanske bli på ett mer lustfyllt sätt.

Åsa Lundholm menar också att noveller är utmärkta eftersom de flesta kan följa med. Och noveller ligger i tiden anser hon. Vi läser kortare stunder och när vi är på språng.
Att så många som tjugo författare har skrivit ett beställningsverk enbart för detta förlag ser Åsa Lundholm som mycket positivt.
– Jag är överväldigad av att de flesta har tackat ja och att de tycker att det är en fantastisk idé att det finns bra och intressant litteratur i skolorna och att de på det här sättet kan nå en ung generation.
Sedan 2009 har 165 skolabonnemang tecknat konceptet med noveller, däribland några skolor i Uppsala. I höst ger Myrios ut fyra nya noveller med inriktning på främlingsfientlighet av författarna Andrzej Tichy, Elise Karlsson, Farnaz Arbabi, Jerker Eriksson och Håkan Sundquist, de två senare ett författarpar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!