Uppsalamiljöer under lupp

Uppsala kommuns 74 olika kulturmiljöer ska ses över i ett nytt projekt. Uppsalaborna ska få säga sitt om områdenas status och först ut är Sala backe och Uppsala-näs.

Arken Gunnar Leche byggnad kvarteret Källan i Sala backe stadsdel, från 1955.

Arken Gunnar Leche byggnad kvarteret Källan i Sala backe stadsdel, från 1955.

Foto: Copyright Uppsala kommun

Kultur och Nöje2014-01-15 15:01

– Kulturmiljöer är miljöer som har en historia, men var tid har sina avtryck och sin uppfattning om dessa miljöer.

Det säger stadsantikvarie Magnus Elfwendahl på kulturkontoret som är en av dem som arbetar med Uppsala kommuns kulturmiljöprojekt. Projektet går ut på att utvärdera de 74 olika områden i kommunen som efter tidigare inventeringar klassas som kulturmiljöer.

Men inventeringarna behöver uppdateras, tycker kulturnämnden som därför gett kulturkontoret i uppdrag att se över områdena och framför allt: att fråga Uppsalaborna vad de själva tycker om dessa miljöer.
– Kulturarvet är föränderligt och detta är en dialog med medborgarna. Vi vill se efter hur miljöerna ser ut i dag, hur vi ser på dem och hur det skiljer sig från för 10-20 år sedan, säger kulturkontorets chef Sten Bernhardsson.

För att ta reda på vad medborgarna tycker om kulturmiljöerna har man tagit hjälp av ett konsultföretag som utformat enkäter till de berörda områdena. Först ut att agera testkaniner för projektets tillvägagångssätt är ett landsbygdsområde och en stadsdel: Uppsala-Näs och Sala backe. 6500 hushåll i dessa områden kommer att få en blankett i brevlådan. Blanketten hänvisar till hemsidan där enkäten finns, men har även ett telefonnummer dit man kan ringa om man vill ha en pappersenkät skickad till sig.
– På så vis försöker vi möta de skilda behov som finns hos medborgarna, säger Magnus Elfwendahl.

När enkäterna samlats in ska de sammanställas i statistik som i sin tur ska ge riktlinjer för det kommande kulturmiljöprogrammet och för förändring i bebyggelsen.

Kan det här betyda att de Uppsalabor som går in och tycker till i enkäten kan få se förändring från kommunens sida i sitt område?
– De politiker som vi har presenterat projektet för är mycket intresserade av resultatet och att få se vad Uppsalaborna tycker. Genom detta får ju beslutsfattarna vägledning om hur man ska gå vidare i områdena, säger Sten Bernhardsson som samtidigt lyfter fram vikten av individens eget ansvar när det gäller bevarandet av dessa miljöer:

– Kulturmiljöerna är allas ansvar och det är smittsamt att börja ta hand om de som finns i ens egen närhet. Sådant sprider sig och goda förebilder syns.

De två första enkäterna, som består av en rad olika frågor som ska besvaras med såväl ikryssningsalternativ som motiveringar, ligger på kommunens hemsida fram till 14 februari. Svaren kommer att stå till grund för en återkopplande dialog mellan såväl kulturkontoret och kulturnämnden som med de berörda områdena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!