Uppsalas stadsbibliotek en framgångssaga

Besöken och lånen på Uppsalas bibliotek har ökat stadigt de senaste åren. Det är framför allt barn och ungdomar som står för den stora tillströmningen.- Vi har arbetat mycket medvetet med att lyfta fram biblioteket som en mötesplats där det nya småbarnsrummet och det barnvagnsvänliga kaféet bidragit till ökningen, säger stadsbibliotekarien Marie-Louise Riton.

Kultur och Nöje2010-02-18 07:12
Man skulle kunna kalla Uppsala stadsbibliotek för en framgångssaga. I alla fall om man följer besöks- och utlåningsstatistiken de senaste åren, där lånen har ökat fyra år i rad och besöken de senaste tre. Förra året ökade de totala besöken på kommunens samtliga bibliotek med 10,4 procent och lånen med 4,9 procent.
- Vi har jobbat mycket på att förändra bilden av biblioteket som ett ställe där man bara lånar böcker till att vara ett ställe där det också händer mycket. Det är framför allt fler barn och familjer som besöker Stadsbiblioteket. Här om dagen till exempel träffade jag tre generationer som besökte biblioteket; en mamma, en mormor och två barn. Det är en ny typ av besök, säger Marie-Louise Riton.

Också från de beslutsfattandes håll har man på senare år velat betona den demokratiska aspekten av bibliotekets uppdrag som mötesplats poängterar Riton.
- Biblioteket ska vara ett ställe där man kan möta alla generationer, samhällsskikt och nationaliteter. Och alla är här på lika villkor. Det är oerhört viktigt, betonar Riton.
Att barn- och ungdomsbesöken har ökat på senare tid är ingen slump. Biblioteket har systematiskt arbetat med barnverksamheten under flera år genom exempelvis uppsökande verksamhet gentemot för- och grundskola. Men också med läxläsning, en återkommande småbarnssångstund, satsning på utlåning av nya medier som spel, skivor och filmer samt med vetenskaps- och litteraturkafé.

Riton nämner också årets planer på ett förnyande av webben, vilket kommer att underlätta studieverksamheten, samt en ny programverksamhet för unga.
Bibliotek som det däremot inte gått lika bra för är Gränby bibliotek där besöksantalet minskat med hela 25 procent. Något som kan bero på att biblioteket stängdes under sommaren då det gjordes om till ett renodlat barn- och ungdomsbibliotek tror Riton.
- Det var en besparing men det blev ett lyft för biblioteket som blev jättefint och även innan omgörningen var det främst barn- och ungdomsböcker som lånades, säger Marie-Louise Riton.
Andra bibliotek med nedåtgående besöks- och lånesiffror är Gottsunda och Sävja, minskningar som Riton i dagsläget inte har några förklaringar till.
- Ibland vet man inte alltid varför besök och lån går upp eller ner, men jag tror att de senaste årens ökande siffror också beror på yttre orsaker som att det föds fler barn, fler har blivit arbetslösa och att ekonomin sviktar. Då kanske man lånar en bok i stället för att köpa den, säger Marie-Louise Riton.

BESÖK
2006 1 346 174
2007 1 310 595
2008 1 367 605
2009 1 499 640


UTLÅN
2006 1 532 975
2007 1 559 230
2008 1 628 426
2009 1 708 216
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!