USA-kännare årets Disapristagare

När universitetsrektorn Anders Hallberg offentliggjorde årets Disapristagare var det Erik Åsards namn som ropades ut. Uppsalaprofessorn klassas som en av landets främsta USA-kännare och kom förra året ut med sin senaste bok Den sårbara supermakten: USA:s väg från John F Kennedy till Barack Obama.

Kultur och Nöje2011-09-10 19:45

Det populärvetenskapliga Disapriset är inrättat av Uppsala universitet och Studentbokhandeln och delades ut första gången 2001. Syftet är att stimulera pristagarna till fortsatt populärvetenskapligt författarskap. Bland tidigare års vinnare finns namn som Peter Englund, Karin Johannisson, Tore Frängsmyr och 2010 års Anna Kåver. Uppsalaprofessorn och författaren Erik Åsard mottog årets Disapris i Studentbokhandelns lokaler under Kulturnatten.

Har den populärvetenskapliga litteraturen fått ett uppsving?
– Ja, nu översvämmas vi av den här typen av litteratur och framför allt de berättande historikerna har börjat nå ut till en bredare allmänhet. Jag tror att Peter Englund (2004 års Disapristagare, red. anm.) var en viktig vägröjare med sitt författarskap. Han introducerade ett sätt att skriva som levandegjorde historien.

Hur blir man en av landets främsta USA-kännare?

– Jag har länge varit intresserad av det amerikanska samhället och efter min disputation 1978 fick jag två stipendier som gjorde att jag kunde forska vid två utmärkta USA-universitet under ett drygt läsår. Jag har alltid tyckt att USA:s vassaste vapen är, inte landets bomber och kanoner, utan dess ledande universitet som folk från hela världen kommer för att studera vid. Efter 11 september 2001 blev det krångligare med visum, vilket medförde en nedgång av antalet utländska studenter, men nu har kurvan vänt uppåt igen.

Varför är det viktigt för oss svenskar att läsa om USA?

– Av två skäl. Det första är att USA fortfarande är den klart mäktigaste nationen i världen. Trots ökad konkurrens från andra länder så kommer USA att vara en mycket viktig och mäktig nation även framöver, något som i hög grad påverkar även oss i Sverige. Det andra skälet är att vi fortfarande tar emot så många intryck och influenser från USA, inte minst genom dess populärkultur, utan att reflekterar över det.

Har vi dålig kunskap om USA överlag i Sverige?

– Både ja och nej. På ett allmänt plan vet vi nog mera om USA än om kanske något annat land, förutom vårt eget. När något viktigt händer i USA blir det genast en stor nyhet även här. Det som ofta saknas är en djupare förståelse för det amerikanska samhället och kulturen och en förmåga att sätta in dagshändelserna i ett historiskt och politiskt sammanhang.

Blir det fler böcker framöver?

– Jag har en hel del idéer som jag funderar på, så flera böcker blir det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!