Utomhus måste verken vara tåliga

Hittills har inget djur knaprat på något av konstverken men den som ställer ut i en slottspark måste tänka på alla eventualiteter. Runt ett 50–tal konstnärer har fått den uppgiften inför årets Rånässalong.

Mai Lundell koordinerar Rånässalongen.

Mai Lundell koordinerar Rånässalongen.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2017-06-27 06:00

Efter att ha drivit Järnboden i Östhammar i över tio somrar är det nu fjärde året som Mai Lundell arrangerar Rånässalongen som ligger norr om Rimbo. Årets tema är Park lek, av och med Homo Ludens - den lekande människan.

– Leken är ett kreativt sätt att skapa mening i kaos, säger Mai Lundell, som till vardags arbetar som integrationssamordnare och aktivt följer samhällsutvecklingen.

– Att leken, som är en kärleksfull handling, har en förmåga att rasera gränserna mellan människor, är något som jag tänkt mycket på just nu.

Årets tema har även en koppling till fjolårets som handlade just om gränser, inte minst de som vi, människor, bygger upp mellan varandra. Leken, ser Mai Lundell som motpol till diskriminering och stagnation.

– I leken blir alla jämställda och den är också grunden för all innovation.

Årets Rånässalong består av verk av ett femtiotal konstnärer som kommer ifrån södra halva av Sverige, flera från Uppsalatrakten, och även från Finland. De har alla fått i uppgift att gestalta leken.

Har rådjur eller andra gnagt på något konstverk genom åren?

– Det har inte hänt hittills men kan ju hända och visst är det skillnad med utomhusutställningar. Här får vi en helt annan kontakt, eftersom verken blir mera tillgängliga för publiken. Här finns inga skyltar som säger: Rör ej. Verken måste tåla att tas på och även klara vädrets växlingar. Men den största skillnaden är nog att verken interagerar med naturen och med väder och vind, säger Mai Lundell.

Att ställa ut fotografier utomhus kan verka lite klurigt men det kommer att ske på Rånässalongen; Ari Luostarinen ställer ut i hästhagen.

Där blir också installationer, skulptur, smideskonst, textil, återbruk, måleri, video, träreliefer, stickat, smycken, keramik och glas. Många av verken skapas på plats precis innan invigningen 2 juli med artisten, Linda Bonaventura, tal av Casten von Otter kring temat och guidad visning. Salongen pågår till 13 augusti.

De ställer ut i Rånäs slottspark

Parken: Ari Luostarinen & Mikael Goralski, Daniel Back, Eva Ziggy Berglund, Kaarin Bonde Jensen, Lea Constan, Ludmila Christeseva, Horst Eckhardt, Anders Jansson, Berth Volund Johansson, Jakob Krajcik, Nina Lindunger, Gunnar Carl Nilsson, Mariana Silva Varela, Nathalie Sutinen, Kent Wahlbeck, Teresa Wennberg, Katja Öhrnberg (SF).

Skrotgruppen deltar med Olle Magnusson, Aino Myllykangas, P-O Söderlund, och Petra Wadström. Rackarart, Uppsala, deltar med Johan Fremling, Eva Högberg, Sanne Sihm, Ingvar Staffans och Teymor Zarre.

Stenkvarnen: Carina Fogde, Urban Jören, Maud Karlsson, Eva Lillan Kullgren, Ulf Lagerholm, Ari Luostarinen & Mikael Goralski, Aino Myllykangas, Camia PIA Pettersson, Jussi Taipaleenmäki, Andrej Zverev.

Konsthantverk av Cilla Ahlström, Emille de Blanche, Margareta Echset Bäcklund-Johansson, Therese Engdahl, Kiki Freese, Ulf Jansson, Monica Johansson, Katarina Löfström.

Projekt och performance: “Penseldrag“, bokprojekt från Rimbo. Bilder ur boken visas i utställningen.

Ina Eriksson, konstverk & Kompani Mariposa, dans-performance 13 juli.

Martin Lima de Faria, performance 13 augusti avslutar Rånässalongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!