Vad är norrländsk feelbad?

Fredrik Kullberg, före detta UNT-journalist, har nyligen gett ut romanen "Till världens ände" där handlingen kretsar kring skogbränder.

Fredrik Kullberg

Fredrik Kullberg

Foto: Pressbild

Kultur och Nöje2018-08-22 07:00

Temat är minst sagt aktuellt?

– Ja, det blev en oavsiktlig tajming. Jag började skriva på manuset 2016, och att boken kommer ut samma sommar som flera stora skogsbränder härjat är förstås märkligt. Men det gör ju onekligen boken aktuell. Samtidigt har klimatförändringar och förödande skogsbränder legat i korten ganska länge, inte minst sedan den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Har du sett en stor skogsbrand på nära håll?

– Nej, det har jag inte. Men tidigare i somras kände jag ju röklukten från bränderna i norra Hälsingland när jag befann mig i sommarstugan vid kusten.

Hur vill du beskriva boken?

– Jag ser den som en underhållande äventyrsroman kryddad med en hel del satir. Själv klassificerar jag den som norrländsk feelbad.

Vad är norrländsk feelbad?

– Det är ett uttryck som jag tycker passar bra, inte minst om man tar en titt på bokens huvudperson. Han befinner sig långt under isen redan när handlingen börjar. Sedan börjar en nedåtgående spiral där allt bara blir värre samtidigt som han färdas norrut och slutligen når vägs ände bokstavligt talat.

Är det din första skönlitterära bok?

– Ja, det stämmer. Jag har skrivit några fackböcker tidigare. De mest kända är "Svenska svindlare och fuskare" och "Sveriges 100 märkligaste sevärdheter". Att det blev en roman den här gången beror på att jag ville ha en sån i bältet plus att jag var uttråkad.

Hur menar du?

– Jag hade precis fyllt 50 och arbetat väldigt länge på samma jobb. Sommaren 2016 kände jag att något måste hända så då satte jag i gång att skriva.

Till vardags är du journalist?

Ja, jag jobbar på tidningen Chef sedan ett år tillbaka. Dessförinnan var jag 15 år på Icakuriren och i början på 90-talet jobbade jag på UNT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!