Vid ett besök i Västerlövsta kyrka i västra Uppland med föreningen Kyrkokonstens vänner upptäckte Christina Ahlbäck från Morkarla att det fanns roliga ”fula” gubbar målade i valven.
– Jag blev alldeles betagen och bad min man Gunnar fotografera dem så att jag kunde titta närmare på dem hemma.
Christina Ahlbäck fann gubbarna så charmiga och uttrycksfulla att hon bestämde sig för att föreviga dem.
– Jag tycker om att använda mig av nål och tråd, så jag har broderat ett stort antal vid det här laget. Och nu kände jag att det var dags att visa de roliga gubbarna!
Tvillingsystern Margareta Persson i Marstrand fick sig några bilder tillsända och började också hon brodera valvgubbar.
– Fast jag hade ju inte sett dem i verkligheten. Men nu har jag det i kyrkor i Uppland, Dalarna och Västmanland. Och gubbarna är verkligen fantasifulla och roliga att inspireras av när vi broderar säger Margaretha Persson.
Valvgubbarna är målade på stöden mellan valvbågar och stödbågar, där formen just påminner om mänskliga figurer. Men varför man i slutet av 1400-talet har målat dem – högt uppe i taket, där församlingen säkert inte kunde se dem i de mörka kyrkorna som klent lystes upp av levande ljus – det är oklart.
– Förutom att det finns belagt att många kyrkmålningar med scener ur Bibeln är predikomålningar, målade man antagligen kyrkorna också till Guds ära, säger Gunnar Ahlbäck, som vid det här laget har fotograferat 100-talet valvgubbar.
Möjligheten finns också att det helt enkelt ligger en del bus bakom somliga gubbars fräcka, burdusa eller komiska nyllen.
Utställningen av broderade valvgubbar visas året ut.