




De andras liv
(Sandrew)
Florian Henckel von Donnersmarcks De andras liv utnämndes av många till förra årets bästa film, så också av UNT. Oscarjuryn gav den en statyett för Bästa utländska film. Nu kommer den på dvd, även om jag själv skulle passa på att se den bio så länge den nu går kvar.
Skildringen av ett Östtyskland i förvandling, från 1984 (säkert inte valt av en slump) fram till murens fall och förbi. I fokus står den lille gråe och bokstavstrogne Wiesler, kapten i säkerhetspolisen Stasi. Han sysslar med att avlyssna medborgarna. Men något händer med honom när han får uppdraget att undersöka den framstående författaren Sebastian K...
De andras liv visar ett samhälle i fruktansvärd inre terror. Alla anger alla och allt är grått, grått och möjligen brunt. Von Donnersmarck visar detta med små medel och en torr variant av humor. Ulrich Mühe i huvudrollen är helt suverän liksom övriga.




Pretty Baby
(Paramount)
När Louis Malle hade premiär på Pretty Baby år 1980 var det snudd på skandal. Blott tolvåriga Brooke Shields spelade en flicka som växer upp på en bordell 1917 och tränas in i sin framtida yrkesroll. Dessutom hade han mage att göra en mycket vacker film.
Susan Sarandon och David Carradine bidrar med sitt skådespel till att filmen håller fint nu också.



Brudtärnan
(Triangelfilm)
Nestorn inom fransk film i dag, Claude Chabrol, återvänder till författaren Ruth Rendells böcker i sin nya film, denna gång är det The bridesmaid, Brudtärnan. Här är han i en genre som han kan utan och innan, den täta thrillern med starkt psykologiska inslag. Philippe möter den vilda brudtärnan Senta och en fatal romans uppstår.



Frihetens pris
(Triangelfilm)
Ken Loach lämnar för en stund den nutida realistiska berättelsen och skildrar Irlands frihetskrig i början på 1900-talet. Det blir en stark och våldsam skildring med perspektiv på den lilla människan.



Paris je t?aime
(Sandrews)
Ett stort antal filmare samsas med sina novellfilmer under detta paraply. Innehållet är ojämnt, förstås, men en hel del minnesvärda episoder och ett stort antal kända och mindre kända skådespelare passerar i denna hyllning till Paris. Mimaren är min favorit.
KOMEDI




Borat
(Fox)
Den här filmen är jättedålig. NOT! Så skulle väl kulturambassadören Borat själv ha sagt. Mycket rolige Sacha Baron Cohen tar tempen på USA och världen i förra årets roligaste film. Oförglömlig komik samsas med rejält lågvatten, men det funkar.



Den enskilde medborgaren
(Pan Vision)
Galenskaparna är arga och gör satir om dagens Sverige. Filmen bjuder på en hel del träffsäkra scener och skämt, men blir också väl snäll och förutsägbar.
RYSARE/ACTION



Saw 3
(Scanbox)
Det är fortfarande egen risk som gäller när man ger sig i kast med hantverkaren i SAW-filmerna. Splattrigare än föregångarna och också mer djävulskt utstuderad.


Crank
(Nordisk Film)
Torpeden Chev vaknar stel efter att ha fått en dödlig injektion. En timme kvar att leva och han kan bara förlänga den med att hålla sig i snabb rörelse. Upplagt för en fartfylld action med andra ord och Crank klarar sig hyggligt i genren trots ett tunt manus.