Vetenskap i konstnärlig form
Forskningsprojektet Livets vetenskaper vid Uppsala universitet konkurrerar i vår med sommarstugor och skogspromenader. Uppsalapubliken inbjuds till vetenskapssalonger.
Det vet man ju hur det går när någon biter i kunskapens äpple.
Människan börjar tänka, reflektera, ifrågasätta och undersöka. Det är just vad både forskare och konstnärer gör i sina arbeten, konstaterar kvinnorna bakom vårens vetenskapssalonger: forskaren i systematisk botanik fil dr Mariette Manktelow, skådespelaren Marie Öhrn, konstnären Anette Wixner och museichefen Ing-Marie Munktell. Sålunda bjuds besökarna efter varje vetenskapssalong på ett ekologiskt äpple, symboliskt och uppfriskande.
Vetenskapssalongerna fortsätter vårterminerna 2010 och 2011. De är en del av forskningsprojektet Livets vetenskaper, som fått en treårig finansiering på 1,3 miljoner kronor från forskningsstiftelsen Formas.
Även Universitetets teknisk-naturvetenskapliga fakultet och Uppsala kommuns kulturnämnd bidrar ekonomiskt till projektet.
- Det här är ett informationsprojekt inom biologin vid Uppsala universitet. Ett enastående tillfälle för Uppsalaborna att få ta del av en del hisnande vetenskapliga rön, säger Mariette Manktelow.
Vetenskapssalongerna denna första vår hålls i Anatomiska teatern.
- Sinnenas teater, poängterar museichef Munktell. Här insöp man på Rudbecks tid kunskap med alla sinnen, inte minst luktsinnet.
Sinnesupplevelser blir det också i vår. Deltagande forskare från Uppsala universitet får hjälp av allehanda konstnärer att berätta om forskning, som i många stycken befinner sig på vetenskapens internationella frontlinjer.
- När fakta och kunskap får smälta ihop med konst, sker någonting med den som upplever det. Man tar in kunskapen med alla sina sinnen och drabbas av den. Kunskapen påverkar hela ens liv, säger Mariette Manktelow.
Sex scenkonstnärer från Stockholm har handplockats av projektgruppen. Tillsammans med Uppsalaforskarna Erik Karlsson, Per Ahlberg och Sandra Kleinau skall de visa hur man lever i eld och svavel, svara på om vi verkligen har andats genom örat och förklara hur försvar kan bli anfall.
Konstmusik på leksakspipdjur, gestaltning av mikrokrypen arkéer i magen och ett visst mått av schack på liv och död kommer man att bjuda på.
Och det handlar just om att bjuda. Vetenskapssalongerna är öppna för allmänheten, utan inträdesavgift.
Men Anatomiska teatern får inte ta in mer än 70-80 personer och projektgruppen diskuterar redan möjligheten att eventuellt dubbla salongerna om trycket från besökarna blir stort.
- Det handlar om att skärskåda liv och död, precis som på Rudbecks tid, säger Anette Wixner och Marie Öhrn, som inte enbart är två av de projektansvariga, utan också deltar i salongerna som konstnär respektive skådespelare och sångerska.
"What a piece of work is man", skrev William Shakespeare, vars texter kommer till användning i Anatomiska teatern när en halv miljard års historia i den mänskliga kroppen skall förklaras av vårens forskare och konstnärer.
En fjärde vetenskapssalong, Evolution-revolution, hålls i Botaniska trädgården 23 maj. Då invigs Anette Wixners skulptur Livets träd av professor Staffan Ulfstrand. Marie Öhrn, pianisten Bjarne Löwdin, slagverkaren Lennart Löfberg, gitarristen Torbjörn Grass och en ensemble från Gottsunda Dans & Teater gestaltar det biologiska och konstnärliga budskapet i en föreställning, också den med fritt inträde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!