Volontär med konst som redskap

Catherine Chamera från Uppsala ska stärka kvinnligt ledarskap genom konstnärliga övningar.

Uppsalastudenten Catherine Chamera kommer att använda sig av konst som reflektionsredskap under sin sex veckor långa volontärsresa till Kapstaden. Resultatet redovisar hon på en blogg.

Uppsalastudenten Catherine Chamera kommer att använda sig av konst som reflektionsredskap under sin sex veckor långa volontärsresa till Kapstaden. Resultatet redovisar hon på en blogg.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2014-02-05 10:18

Tack vare ett volontärstipendium är det vad Catherine Chamera ska göra i Sydafrika under de närmaste fem veckorna.

Som 14-åring såg hon ett inslag i Aktuellt som handlade om övergrepp på barn och det var då hon bestämde sig för att bli volontär. I dag är Uppsalastudenten Catherine Chamera 21 år och på fredag ska hon inleda en av sitt livs viktigaste resor. Då reser hon själv ner till Kapstadens största kåkstad, Khayelitsha. Där ska hon sedan tillbringa fem veckor med att förverkliga sitt projekt Canvas på ett barnhem. På plats finns volontärorganisationen Southern Ambition och Catherine Chamera kommer att dela boende med sju andra volontärer. Hennes mål: att stärka unga tjejer genom kreativitet och konst.

– I Sydafrika är konstutbildning och konstutövning något för privilegierade. Men för mig är konst inte bara en hobby utan ett sätt att uttrycka sig på, så varför inte kombinera självutveckling med konst som reflektionsverktyg? säger Catherine Chamera.

Varje år delar det globala nätverket Swedish Women's Educational Association ut ett stipendium som syftar till internationellt samarbete och rör kvinnor och kultur. 2013 låg stipendiet på 13 000 kronor och tilldelades just Southern Ambition som i sin tur kontaktade Fryshuset i Stockholm. Det var genom projektet Mpower, som Fryshuset och Svenska Lottakåren driver tillsammans för att uppmuntra kvinnligt ledarskap, som Catherine Chamera fick möjlighet att presentera sin projektidé som också vann.

Catherine Chamera har alltid intresserat sig för ledarskap och konst som redskap kändes som det självklara valet.

– Alla kan tolka konst på sitt sätt och genom konsten kan man även få en bättre förståelse av sig själv. Jag tror att det är viktigt att vi utforskar det kulturella bättre, för det är genom kulturen vi får våra värderingar, säger Catherine Chamera.

Den första uppgiften för de unga tjejer som ska delta i Canvas har hon redan klar för sig. Alla ska få inleda med att presentera sig, men inte som vanligt utan genom att teckna varsitt självporträtt.

– Mot slutet av projektet gör vi nya självporträtt, jämför och ser om deras uppfattning om sig själva har förändrats. Jag kommer till Afrika med öppet sinne för projektet är inte för mig utan för tjejerna, säger Catherine Chamera.

Under projektets gång kommer hon att skriva på en blogg och en sida på Facebook där projektet och resan dokumenteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!