Wik blommade ut

Wikdagen på Wiks folkhögskola har anordnats varje vår sedan 70-talet. Under lördagen visade skolans estetiska program upp ett brett och rikt urval av vad som skapats under året.

PAJASKONSTER. Clownerna Constance Bell, Douglas Scott och Emanuel Andersson i Wiks Quartett framförde pjäsen Troll & Groll på trappan till Wiks slott.

PAJASKONSTER. Clownerna Constance Bell, Douglas Scott och Emanuel Andersson i Wiks Quartett framförde pjäsen Troll & Groll på trappan till Wiks slott.

Foto: Rolf Hamilton

Kultur och Nöje2009-05-09 16:43
"Wikdagen är den dag så alla våra kursdeltagare samtidigt 'blommar ut' i en härlig bukett bestående av en mängd estetiska upplevelser" skriver rektorn Lars Gejpel i programbladet.
Och att det är en rik fauna som gror på Wiks folkhögskola råder det ingen som helst tvekan om. Wikdagen innebär avslutningen för de längre utbildningarna på skolan. Det vill säga teater, bild och form, väv, musik och skrivarlinjen. Den här lördagen i maj fyller kreativiteten ut alla tänkbara tomrum i form av utställningar, konserter, teaterföreställningar och uppläsningar.
På en utomhusscen rör sig skrivarnas uppläsningar mellan poesi och prosa och geografiska platser som Venedig och "haschbord i Christiania".
Skrivareleven Emma-Lotta Säätelä har just vunnit Arvid Mörnes stipendium på 5000 euro i en finsk novelltävling och läser delar ur den vinnande novellen Blod.
- Jag har lärt mig mer på ett år här än vad jag gjort på två år på universitetet, säger hon efter uppläsningen. Rent skrivmässigt har jag genom de många textsamtalen insett vad jag är bra och mindre bra på och sedan har det förstås varit fantastiskt kul att få ägna sig åt det man tycker är roligast av allt.

Den första Wikdagen arrangerades som en musikfest av elever på skolan på 70-talet. Då fanns det bara allmänna linjer på skolan och genom åren har den utvecklats till att mer och mer bli ett öppet hus där eleverna visar upp vad de gjort under läsåret.
Anders Groterius, som är musiklärare på skolan, har hunnit med 23 Wikdagar.
- Den är ett tillfälle för eleverna att visa anhöriga, vänner och Uppsalas befolkning vad vi sysslar med här och det är ju oerhört viktigt, säger han.
Medan vi pratar kommer två personer som är intresserade av att gå musiklinjen nästa år fram och ställer frågor om utbildningen. På utomhusscenen börjar en grupp musikelever uppträda. Skaror med besökare går in och ut från bild och form-huset Tengbom som är fullt av konstutställningar.
- I går kväll hörde jag några som blåste i näverlurar och spelade på klockor i skogen bredvid skolan, säger Martin Thorbjörnsson som går på skrivarlinjen. Det visade sig vara ett gäng gamla Wikelever som har träffats varje år innan Wikdagen i nio års tid under parollen "gemenskap, frenesi och kreativitet". Det sammanfattar den djupa gemenskapen som skapas mellan människor här ganska bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!