Zornveckan i full gång i Tensta

Barn blir kyrkråttor, danssugna dansar hawaiansk hula eller sjunger allsång med Uppsalasångerskan AKO, allt medan den ena spelmannen efter den andra spelar upp för att få brons- eller silvermärke: det är Zornvecka i Tensta.

Kultur och Nöje2010-06-17 08:49

Videon är inte längre tillgänglig

Zornveckans invigning i söndags hade otur med vädret. Efter inledande Ärkemässan i Tensta kyrka - med kör, spelmän och dansare - var det dags för allspel, gruppspel och ett nyskrivet lustspel, Zornspelet. Då passade regnmolnen på att parkera ovanför Tensta och släppa lite av sin last över scen och gräsmattor, spelmän, folkdansare och publik.

Hur skulle det ha sett ut om Anders Zorn suttit i Tensta och målat sin tavla Midsommardansen, undrade systrarna Ulrika och Helena Holmberg, båda spelmän och folkdansare, och skrev Zornspelet för att få svar på frågan. Lars Thisner var en porträttlik Zorn med målarpenslar i bröstfickan. Ett femtiotal personer var engagerade i spelet som skådespelare, dansare, folkmusiker och rekvisitörer.

Främst handlar Zornveckan om mer än ett hundra spelmän som spelar upp för att om möjligt få bronsmärke eller silvermärke. De, som erövrar silvermärke, kan kalla sig riksspelmän. Det var Anders Zorn som 1910 startade märkesspelningarna och dessutom ritade det märke som fortfarande gäller. Vilka som erövrat märken under veckan visar sig vid avslutningen på lördag, då Ingela Thalén delar ut märken och diplom.

Under veckans gång ges konserter, bland annat av Sonja Sahlström i tisdags, av Anders Liljefors och Mats Andersson på fredag. I dag är det aktiviteter både för barn och vuxna. Vill man inte vara kyrkråtta, kan man dansa hula eller sjunga med AKO.

Vid invigningen och Ärkemässan i Tensta kyrka deltog Ditte Andersson. Hon är riksspelman på nyckelharpa, har dessutom dubbel fiolpedagogutbildning med folk musikalisk inriktning från Musikhögskolan i Stockholm. Om spelmanslag tycker hon för egen del inte.
– Det är inte en folkmusiktradition utan en nationalromantisk företeelse från 1930-talet
– Folkmusik är en solistisk genre. Tänk dig att du går till Konserthuset för att lyssna på Bachs solopartitor för viollin. Upp på scenen kommer tolv gubbar i frack och spelar unisont. Det är spelmanslag...

Ensamspel och parspel med improviserad andrastämma är vad Ditte Andersson föredrar:
– Jag spelar folkmusik för att det finns så mycket bra musik. Sådan som är sensuell, tungt upplagd som Muddy Waters, som erotisk blues...
Ditte Andersson spelade klassiskt piano som barn, gitarr som tonåring, och hittade folkmusiken i en låt på tio-i-topp. Hon hann bli fil kand i biologi och kemi innan hon helt gav sig musiken i våld.
– Mitt begär väcktes av en grunka, nyckelharpan. Jag beställde och köpte en av Hasse Gille i Österbybruk, en av våra främsta harpobyggare. 1980 blev jag riksspelman. Nu är jag också den enda nyckelharpsmetodikläraren i världen, berättar Ditte Andersson för UNT.

Zornveckan är slut klockan 14 på lördag. Då kan publik och spelmän bege sig till nästa spelmöjlighet: nyckelharpostämman i Österbybruk.

Zornveckan

Konstnären Anders Zorn tog initiativet till märkesspelningar 1910. Då ritade han också priset, märket spelmännen kan erövra. Zornmärkesuppspelning firar alltså 100 år i år.

Zornveckan i Tensta öppnades i söndags, 13 juni, och avslutas på lördag, 19 juni, med märkesutdelning. Den bjuder på Zornmärkesuppspelning, folkmusik- och dansfestival och riksspelmansstämma. Tensta folkdanslag är värd för veckan.

Zornspelet bygger på gamla låtar såväl från Uppland som andra delar av landet, men innehåller också nya stycken skrivna av Ulrika Holmberg som, tillsammans med sin syster Helena, har skrivit spelet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!