Året var 1922. Sveriges förste ambassadör i Argentina, Carl Filibert Hultgren, köpte ett sju meter högt och fem meter brett altare från staden Cusco i Peru.
Hultgren var mycket förtjust i altaret och kunde köpa det eftersom han kände rektorn för universitetet i Cusco. Det är ett speciellt och gammalt kulturhistoriskt föremål som väckt stor uppmärksamhet i Peru och har enligt tidningsartiklar kommit att kallas "Inkatemplet". Namnet kom sig förmodligen av att det kom från staden Cusco som var huvudstad och kulturellt samt religiöst centrum för Inkariket.
– Det är inte ett "Inkatempel", det är ett katolskt altare tillverkat i Peru runt år 1650. Ett fantastiskt träkonstverk snidat i cederträ i spansk kolonialbarockstil. Vi har till och med originaltidningen från 1920-talets Peru, där man ser hela dokumentationen av föremålet, säger Johan Gripmar.
Med hjälp av mulåsnor transporterades altaret från Cusco över Andernas bergsmassiv flera tusen meter över havet. Transporten gick ner till hamnstaden Mollendo i Peru och altaret skeppades vidare via Valparaíso i Chile över hela jorden med ångbåt till Sverige.
Meningen var att det skulle monteras upp i Uppsala domkyrka.
– Det gick inte, altaret var för brett för koret, så det packades ner igen och skickades till det Hultgrenska godset Saltskog nära Södertälje och lades in i trädgårdsmästarbostaden. Sedan dog ambassadören Hultgren. På dödsboauktionen ropade min far in altaret för 3 500 kronor, i dagens penningvärde cirka 35 000 kronor, säger Johan Gripmar.
1997 dog pappa Gripmar och sedan dess har alltså altaret legat förvarat i trälådor i en lada i Bälinge hos en vän till familjen. När bröderna Gripmars mamma avled 2023 var hennes sista önskan att sönerna skulle se till att skänka tillbaka altaret till Peru.
Sagt och gjort, eller kanske inte fullt så enkelt, men efter en hel del kontakter och samarbete med peruanska ambassaden i Stockholm och via dem även med kulturministeriet i Peru, blev detta verklighet. Efter mer än 100 år i Sverige har altaret flugits tillbaka. Som en extra säkerhetsåtgärd packades det varsamt ner i stor trälårar för att sedan frysas ned i 30 minusgrader i tio dygn. Allt för att säkerställa att inga skadedjur överlevt.
I Peru ska altaret nu rengöras och pusslas ihop. Vissa delar har gått sönder efter all transport nerför Andernas bergssluttningar, ombord på ångfartyget till Sverige, vidare till Uppsala och Södertälje, och till slut till ladan i Bälinge.
Om ett par år när pusslet är lagt, kommer altaret att få sin slutgiltiga plats på museum, antingen i Perus huvudstad Lima eller i Cusco.
Kommer du att besöka Peru då?
– Självklart! Min sambo kommer från Peru, vilket enbart är ett sammanträffande, så jag har varit där flera gånger. Vi kommer att följa detta altare under årens lopp, säger Johan Gripmar.
Återtransporten med flyg bekostades av den peruanska staten. Inför resan gjordes en försäkringsvärdering av altaret. Den summan uppgick till tio miljoner kronor.