Ropen skallar flera miljarder till alla. Valrörelsen har fått berättigad kritik för att sakna driv, visioner och tydlighet. Partierna bjuder över varandra för att svara på den senaste hypen och mediefolket är mesigt och leker Följa John.

Väljarna vill i stället lyssna till politiker som med hetta och djup kunskap tar ställning i sakfrågor. De skulle vinna i förtroende om de lyfter fram projekt som gör skillnad.

På kulturområdet i Uppsala finns en stor fråga där politikerna krävts på besked, se Konstens Hus Nus debattinlägg i UNT 13/4. Hur ställer sig partierna till förslaget om ett nybyggt konstmuseum? Hittills är det bara MP som svarat i tidningen.

I Gunnar Leches byggnad Köttinspektionen vid Strandbodgatan har en ny kulturplattform startat med stöd från kommunen där kollektivet Haka ställer ut verk av medlemmar i Pussy Riot och andra systemkritiska konstnärer. Projektet är ett steg mot ett öppnare och mer skarpsynt utställningsliv.

Det är fantastiskt att i Uppsala få se Lusine Djanyans och Aleksei Knedlyakovskys installationer som med poetisk kraft berättar om politiska demonstrationer i Ryssland. Konsten knyter an på djupet i besökarens medvetande och sätter livsnödvändiga tankar och känslor i rörelse.

Nästa steg för att stödja konsten i Uppsala och de kreativa personer som finns här är att bygga ett ändamålsenligt konstmuseum. Detta borde vara en prioriterad fråga i valrörelsen. Lämna taktikbåset politiker, sätt ner foten och tala om var ni står. Gör Uppsala till en vass konststad i frontlinjen.

 Vad säger C, FP, KD, M, S, SD och V? Jag är inte ensam om att sätta värde på en dialog med de folkvalda.