Uppsala och konsten

Just nu diskuteras bästa platsen för ett Konstmuseum/Konsthall. Är Slottet tillräckligt bra?
Jag tycker inte det. Det var en nödlösning redan från början att konsthallen flyttade dit. För den nyare konsten, som behöver ljus har det aldrig varit bra och det finns ingen anledning att gräva ned sig och bygga fast sig där.
När det gäller Slottet vill jag i stället vända på frågan: Vad vill vi ha i Slottet? Vill vi att det skall vara ett företagshotell, som det är på väg att bli nu, eller finns det något för alla intressant och viktigt som bör ligga i Slottet?

Svar: Ja, det museum som märkligt och pinsamt nog inte finns. Ett Uppsalas stads- och länsmuseum där Uppsalas fascinerande historia berättas på ett sådant sätt att stadens förflutna hålls samman och Uppsala blir begripligt.
I dag finns inte Uppsalas historia samlad på ett ställe, utan utspridd utan sammanhang. Vi har till exempel de mördade Sturarnas kläder norra domkyrkotornet, vi har universitetets historia och vikingafynden från Valsgärde i Gustavianum, ett privat industrimuseum, och så Upplandsmuseet som på en patetiskt liten yta och med små medel ansvarar för hela Upplands historia och därför bara kan göra spridda nedslag här och där.
Vi befinner oss faktiskt i Sveriges vagga!

Man kan inte berätta en stads historia om man delar upp den så här eftersom allting har funnits tillsammans och varit beroende av varandra. Utan sammanhang blir det obegripligt.
Samtalen om Uppsalas utveckling och utbyggnad, blir ofta väldigt konstiga eftersom så många inte har en aning om vad Uppsala är. Och det är inte så konstigt för var skulle de få reda på det? 

I Slottet har vi chansen att skapa ett stads- och länsmuseum värdigt Uppsala.
Vi kan samla ihop och visa allt som nu är utspritt och gömt i magasin, men framför allt berätta och hjälpa alla intresserade att hitta mer.
Dessutom - i det norra tornet, allra högst upp, finns ett jättestort runt rum med Uppsalas magnifikaste utsikt. Det är ännu helt oinrett, men lämpar sig utmärkt för kafé på dagtid och restaurang på kvällen. Detta är något som borde vara tillgängligt för alla Uppsalabor!
Upplandsmuseet som tidigare sagt nej till Slottet bör ta sig en funderare. Akademikvarnen är väl inte bättre?

Uppifrån Slottet ser man spåren från istiden, högarna i Gamla Uppsala, vikingalederna, och bort mot Mora stenar där svearna valde kung. Man ser det magnifika paradstråket från slottet genom Odinslund till Domkyrkan där Sveriges kungar och en drottning kröntes och man ser Gustavianum där Carl Rudbeck byggde den anatomiska teatern. Han var ett universalgeni och att veta vad han gjorde gör Uppsala roligare att bo i. Varje skolbarn här i staden skall också kunna glädjas åt att C på termometern står för Anders Celsius som höll till i det snedställda huset på gågatan här i Uppsala.

Uppifrån Slottet ser man också det forna Pharmacia och Studenternas idrottsplats som båda betytt så oerhört mycket för Uppsala.
Det finns hur mycket som helst att berätta, många roliga historier och mycket att vara stolt över och det är just detta som är det viktiga, för det som saknas i Uppsala är stolthet över vår historia, det som Uppsala redan är.
Liv Hahne skrev att Uppsala inte är ett museum, men Uppsala behöver ett museum för att inte bli en stad utan minne. Det blir ett tomt skal. Med vår historia i ryggen kan vi begära storslagnare tankar när det gäller stadsplanering, bättre kvalitet på det som byggs och mer omsorg om det som finns kvar.

Ulla Fries
Konstnär och preses i Konstakademien