Vem kniper den sista finalplatsen?

Nu är det dags för er läsare att utse den sista kandidaten med chans på titeln Årets kulturprofil 2014. Vem får möta Organismen, Johan Ståhl och ÖFA-kollektivet i den slutgiltiga omröstningen?

Katarina Karpe

Katarina Karpe

Foto: Staffan Claesson

KULTURPROFIL2015-01-08 10:57

UNT:s kulturredaktion har under det gånga året nominerat fem kandidater för varje kvartal. Efter tre avklarade omröstningar kan vi konstatera att hiphopartisten Organismen vann läsarnas röster för det första kvartalet, trollkarlen Johan Ståhl tog hem det andra och nätverket ÖFA-kollektivet gick vinnande ur det tredje kvartalets tävling. När ni läsare röstat fram vem ni vill ska bli den fjärde och sista kulturprofilen att gå till final kommer de fyra kvartalsvinnarna att möta varandra i en sista omröstning. Först då vet vi vem som tar hem titeln Årets kulturprofil 2014.

Det fjärde kvartalets kulturprofilskandidater är:

Jesper Magnusson, verksamhetschef på Fredens hus.

När Sverige och Uppsala firade 200 år av fred så satte Fredens hus, med verksamhetsledare Jesper Magnusson i spetsen, upp den första fredsteaterfestivalen på Uppsala slott. ”Fredskvartetten” kallar man de fyra pjäserna som man började arbeta med 2006 och som kretsar kring frågor som ligger till grund för demokratin. Den tredje delen hade premiär i samband med festivalen då man även kunde se de två första pjäserna. Regissören och den tidigare chefen för Radioteatern på Sveriges Radio har regisserat.

Katarina Karpe, teaterchef på Gottsunda Dans & Teater.

När Gottsunda Dans & Teater presenterade sitt program för hösten 2014 var det med en uppmaning till engagemang och aktion. Flera uppsättningar kretsade kring demokrati, fred och mänskliga rättigheter. Genom sina produktioner slår man även ett slag för stadens amatörteaterscen och där höstens finalpjäs ”Är det verkligen fred vi vill ha?”, i regi av Maria Trost, presenterade den svenska freden i talkshowformat. ”Det här är vad vi sysslar med året runt här, med demokrati, mångfald och tolerans”, sa teaterchefen Katarina Karpe då till UNT.

Lars Sund, författare.

Under sluttampen av 2014 var den finlandssvenska Uppsalaförfattaren Lars Sund bokaktuell med romanen ”Tre systrar och en berättare” – första delen i en ny trilogi som spänner över Finlands moderna historia. UNT:s recensent Henrik Sahl Johansson skrev: ”Det ska bli intressant att se vilka personer Sund hittar där i de kommande delarna.” Dessutom erhöll författaren Pro Finlandia-medaljen, en utmärkelse som anses vara den finaste en finländsk konstnär kan få.

Trio X, musikensemble.

Ett av Lennart Simonssons (piano), Per V Johanssons (bas) och Joakim Ekbergs (trummor) mest populära arrangemang är konsertserien ”Carte Blanche”. Sedan hösten 2010 har Trio X bjudit publiken på musikaliska möten med en lång rad namnkunniga gäster. Konceptet med två gäster, hemliga för publiken, och ytterligare en, hemlig även för trion, har visat sig vara ett vinnande ett. Bland de hemliga gästerna har man de senaste fyra åren bland annat kunnat se Tina Ahlin, Nisse Landgren, Sven-Bertil Taube och Rigmor Gustafsson.

Lisa Thörn, cityledare bakom ”Allt ljus på Uppsala”.

Under större delen av november fick Uppsala bada sig i strålkastarskenet. Då hölls som bekant ljusfestivalen ”Allt ljus på Uppsala” där höstmörkret motades med ljussatta nyckelplatser längst en promenadslinga i centrala Uppsala. Lisa Thörn är cityledare på Uppsala City som, tillsammans med Uppsala kommun och ett antal företag och institutioner, såg till att Uppsala blev ett ljus i mörkret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!