På onsdagsförmiddagen råder en spänd förväntan bland fjärdeklassarna på Treklangen.
"Vet du när Parisa kommer?" frågar en pojke när UNT:s reporter och fotograf kliver in i skolkorridoren.
Några minuter senare gör kulturministern och hennes sällskap entré i klassrummet. Eleverna slår igen sina böcker, den rogivande musiken i högtalarna pausas och Parias Liljestrand får allas uppmärksamhet. Frågorna haglar:
– Hur gammal är du?
– 40.
– Va, du ser ut som 21!
Parisa Liljestrand kontrar med frågor till eleverna, och det framgår tydligt att de allra flesta tycker att läsning är riktigt kul.
– Men är det alltid roligt att läsa?
Några enstaka nej hörs.
– När nån säger till mig att jag måste läsa, då blir det jobbigt och tråkigt, suckar en pojke.
Efter en halvtimme är ministerns besök hos fjärdeklassarna över. Att det var uppskattat råder det ingen tvekan om. Efteråt undrar rektor Erica De Korostenski lite skämtsamt om Parisa Liljestrand inte skulle kunna tänka sig att stå i vikariepoolen.
Bakgrunden till kulturministerns visit är att Treklangens fyror deltar i den nationella tävlingen "Den stora läsutmaningen".
– I år är närmare 3 000 klasser anmälda, en ökning med nästan 50 procent jämfört med i fjol, berättar Jenny Edh Jensen från förlaget Rabén & Sjögren.
Tävlingen är ett branschinitiativ. Förutom Rabén & Sjögren medverkar Adlibris, Bonnier Carlsen och Natur & Kultur.
– Ett av målen är att öka läskondisen och bidra till att läsningen blir en vana i vardagen. Mängdläsning är viktigt, säger Jenny Edh Jensen.
För den fjärdeklass i Sverige som får ihop flest lästimmar hägrar en klassresa till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.
Parisa Liljestrand tycker att "Den stora läsutmaningen" är en strålande idé. Hon har flera gånger under sitt första år som kulturminister lyft vikten av läsning.
Varför är god läsförmåga en prioriterad fråga för regeringen?
– Därför att läsning ligger till grund för så oerhört mycket. Det är lätt att se läsförmåga enbart som ett verktyg för att klara sig genom skolan, men det handlar också om grunden för ett demokratiskt samhälle. Människor måste kunna ta del av sina rättigheter och uttrycka åsikter.
Har tidigare regeringar gjort för lite för att främja läsning?
– Det har gjorts insatser över tid, men de behöver vässas och utvärderas för att se vad de gett. Sedan ett antal år har vi i dag en skola som omfamnat digitaliseringen. Sjätteklassare läser knappt en A4-sida om dagen, enligt en mätning. Det är oroande.
Vad gör den nuvarande regeringen?
– Vi gör en jättesatsning på att det ska finnas böcker i skolan. Det handlar om både fysiska läromedel och skönlitteratur. Vi satsar också på folkbiblioteken så att de kan rikta läsfrämjande insatser mot barn och unga. Tidigare i år tog jag och skolminister Lotta Edholm också initiativ till ett rundabordssamtal där vi bjöd in aktörer som jobbar med att främja läsning. Det är en dialog som måste hållas levande eftersom frågan är så viktig.
Kommer du att kunna matcha eleverna här i Gottsunda och läsa minst 20 minuter om dagen?
– Vi får se, jag antar utmaningen. Fast för mig handlar det om läsning i jobbet. Att läsa 20 minuter skön- eller facklitteratur om dagen är det nog värre med.
Vad läser du just nu?
– Jag har en liten hög på nattduksbordet. Oftast har jag flera böcker på gång, bland annat den senaste av Jon Fosse.