Häromåret flyttade Uppsala författarsällskap in i Åhuset, där Uppsala konstnärsklubb tidigare huserade. Konstnärerna flyttade i stället in i längan mittemot Walmstedtska gårdens huvudbyggnad. På grund av pandemin har de cirka 120 medlemmarna i författarsällskapet inte lyckats få till någon invigning av sina nya lokaler– förrän nu.
– Författarkvällen på lördag kan absolut ses som en försenad invigning plus att det känns som om vi verkligen behöver en ljuspunkt i mörka november, säger Danny Wattin.
Tanken är att författarna Tony Elgenstierna, Katarina Kieri, Dag Thelander, Lars Sund, Anna Ehn, Einar Lövdahl, Per Kornhall och Alma Kirlic under en halvtimme vardera ska presentera sina författarskap och kanske läsa något ur sina böcker. Startskottet går 17.30 och det är fri entré.
– Någon röd tråd finns egentligen inte. På programmet finns allt från Augustprisvinnare och skildrare av post-apokalyptiska världar till skolexperter och skildrare av ungdomsångest på rimmad vers, säger Danny Wattin och syftar på i tur och ordning Katarina Kieri, Tony Elgenstierna, Per Kornhall och Dag Thelander.
En av de mest rutinerade bland kvällens författare, 68-årige Lars Sund, fick sitt genombrott 1991 med romanen "Colorado Avenue". Han kommer att berätta om och läsa ur sin kommande bok "En morgontrött fågelskådares år" med undertiteln "från tallbit till talltita". Den väntas släppas någon gång under våren 2022.
– Man kan beskriva den som en personligt skriven essäbok och är förstås en uppföljning till "En morgontrött fågelskådares bekännelser" från 2010, säger Lars Sund.
I den nya boken fokuserar han på ett 50-tal fågelmöten under ett år. Förhoppningen är att inte bara fågelskådare och andra specialintresserade ska ha utbyte av läsningen.
– Nej, det räcker nog med allmänt intresse för naturen. Att ge sig ut på fågelskådning innebär ju så mycket mer än att bara pricka av vilka arter man ser och hör, säger Lars Sund.
Hans senaste roman "Där musiken började" utkom 2018 och utgör andra delen i en planerad trilogi om Finland under efterkrigstiden. I fjol tilldelades Lars Sund Choraeuspriset (12 000 euro i prissumma) som årligen går till en författare eller organisation som främjat den svenskösterbottniska litteraturen.