I "En annan stad" finns plats för alla

Fler än 200 professionella skribenter och amatörer samsas sida vid sida i Litteraturcentrums nyutkomna antologi "En annan stad".

Anisur Rahman är en av redaktörerna för antologin "En annan stad". De övriga är Ola Larsmo, Lars Häger och Jonaz Vaneryd.

Anisur Rahman är en av redaktörerna för antologin "En annan stad". De övriga är Ola Larsmo, Lars Häger och Jonaz Vaneryd.

Foto: Tor Johnsson/arkiv

Litteratur2019-11-05 10:27

Det är en riktig tegelsten som i kväll tisdag lanseras i Mallas sal på Uppsala stadsbibliotek. På de 650 sidorna ryms hundratals texter som spänner över flera genrer. Anisur Rahman, tidigare fristadsförfattare i Uppsala, är en av bokens fyra redaktörer. Han är mycket nöjd med slutresultatet och framhåller att den mångfald som texterna representerar är viktig.

– Proffs, amatörer, personer med funktionsnedsättning, nyanlända. Här finns plats för många röster i samhället i en och samma volym. Det är inte så vanligt, säger han.

Anisur Rahman, som skriver och översätter på yrkesmässig bas, menar att det är extra engeläget att skapa plattformar för dem som hör till kategorin amatörförfattare. De utgör en stor grupp men saknar ofta en plattform och har därför svårt att nå ut med sina alster.

– Alla har en historia att berätta. När amatörskribenter får utrymme i en antologi tillsammans med erkända författare uppgraderas deras texter, säger han.

I boken ligger fokus på berättelser från Uppsala och Uppsala län. Men i och med att så många av författarna har sina rötter i andra delar av världen så ryms ett brett spektrum av miljöer och perspektiv. Anisur Rahman poängterar att antologin också kan ses som ett tidsdokument, av värde för framtida generationer.

Vid kvällens boksläpp på stadsbiblioteket blir det bland annat ett panelsamtal med Ola Larsmo som moderator. Dessutom kommer Linda Palmgren, Malin Segeblad och Fatima Drott, tre av bokens författare, att läsa sina texter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!