Nästan alla läser böcker – är inte det bra nog?

Vad är egentligen nyheten, att 90 procent läser, eller att 10 procent inte gör det? Tvärtomtekniken är alltid användbar när larmrapporterna duggar tätt.

Att läsa är att dö en smula. I alla fall när man avbryts av braskande undersökningar som slår fast att läsningen är på dekis.

Att läsa är att dö en smula. I alla fall när man avbryts av braskande undersökningar som slår fast att läsningen är på dekis.

Foto:

Litteratur2022-09-24 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är höst, allt kortare dagar och man vill bara kura ned sig i soffjäveln och förlora sig i en schyst roman eller mustig fackbok medan regnet strilar utanför fönstret. Men det är också bokmässa, vilket innebär att telefonen blixtrar som en glappande fyr och litteraturrubrikerna duggar tätt. I synnerhet vill braskande undersökningar ha uppmärksamhet.

Särskilt den här: ”Var tionde svensk läser inte böcker.” 

Det låter allvarligt tänker jag förstrött. Eller ...

Är det inte till och med goda nyheter att 90 procent av svenskarna trycker i sig minst en bok per år, som undersökningen gör gällande? 

Den är gjord av Kantar/Sifo och presenteras i en purfärsk rapport lagom till Bokmässans start från ABF som heter ”Den svenska läsklyftan” och med underrubriken (i röd eldskrift) ”en av tio öppnar inte en bok”.

Visst, har man inte läst (eller lyssnat på, vilket inkluderas i frågeställningen) en bok senaste året är väl risken stor att det inte kommer att ske kommande året heller. Men jag vill ändå vara positiv för en gångs skull.

undefined
ABF:s rapport släpptes lagom till Bokmässan.

Däremot är jag skeptisk till en del av de övriga slutsatserna som dras. Undersökningen bjuder på en typ av ledande frågor som ofta förekommer i dylika sammanhang, där de svarsalternativ som innebär att man inte instämmer i påståendet blir smått absurda. Som huruvida man instämmer i att läsning bidrar till att höja samhällets kunskapsnivå ”och därmed bidrar till Sveriges framgång och konkurrenskraft”. Här går ABF i gång på att 71 procent instämmer. Men – vem svarar nej? Det kan ju knappast skada att läsa en bok ibland med den premissen? 

Ändå lyckas nästan en fjärdedel (23 procent) svara att det inte stämmer. Återigen, vänder man på siffrorna är motsatsen det som är mest intressant. Tänk att en fjärdedel av svenskarna tycker att det här med att läsa böcker varken gör till eller från för vår kunskapsnivå eller konkurrenskraft! 

Sen är jag medveten om att det finns andra sätt att förvärva vettiga erfarenheter än att läsa eller lyssna på en bok. Att läsa böcker inkräktar ju också på mångas ack så viktiga skärmtid. Även min.  

Men jag lägger ändå ned telefonen igen och återgår till min bok, i väntan på att nästa larmrapport ska störa läsningen.