Våren 2023 började Oskar och Johann Bernövall att publicera digitala veckobrev om Sirius bandy och Sirius fotboll. De har valt att positionera sig en bra bit från sportjournalistikens traditionella nyhetsförmedling.
Deras perspektiv är snarare den inbitna supporterns. På köpet får läsarna populärkulturella referenser och blinkningar till samtidsfenomen en bra bit bortanför konstgräset och isen.
De yviga och personliga reflektionerna förvånar knappast följarna av brödernas podd "Blåsvarta baksmällan", som efter många säsonger gick i graven 2020. Tonen i texterna ligger nära tugget i podden.
Nu har de 52 veckobreven från 2023–2024 samlats i volymen "Läktarskalle – samlade texter från ett år av blåsvart tänkande". Boken innehåller också hittills opublicerade intervjuer med ett gäng välkända Siriusprofiler.
– Egentligen började allt med podden. I den följde vi Sirius fotbolls resa mot allsvenskan och de första säsongerna där. Häromåret kände vi att det var dags att börja dela med sig av tankar och reflektioner igen, fast i en ny kontext, säger Oskar Bernövall.
Efter ett års produktion var bröderna eniga om att det vore kul att samla allt i en bok. Problemet var bara att de inte hade några kontakter i förlagsvärlden. Trodde de.
Det fanns också en misstanke om att ämnet var i smalaste, för att inte säga, nördigaste laget. Trodde de.
– Sen slog det oss att Augustprisvinnaren Nils Håkansson är Siriussupporter. Vi hade sett att han gillade våra texter, säger Oskar.
Johann Bernövall kontaktade Håkansson och bad om råd hur de skulle gå till väga. Svaret blev:
– Jamen, jag har ju ett eget förlag. Jag blir gärna er redaktör och ger ut boken.
Sagt och gjort, på lördag 24 augusti släpps "Läktarskalle – samlade texter från ett år av blåsvart tänkande" på Ruin förlag.
Ordet läktarskalle har Johann hittat på, och det blåsvarta tänkandet är förstås en parafras på Joan Didions ikoniska bok "Ett år av magiskt tänkande".
Bröderna är överens om att en läktarskalle kan se ut och bete sig på olika sätt. Ålder, kön, sittplats eller ståplats, öl före och kanske även efter matchen eller inte, spelar egentligen ingen roll. Det som definierar en äkta läktarskalle är den oreserverade kärleken till laget.
– Det finns så himla många sätt att följa ett lag. Mediebilden av supportrar blir ofta endimensionell och förenklad, det vill vi ändra på genom att hylla den spretiga supporterkulturen, säger Johann Bernövall.
Det bandy- och fotbollsår som skildras i boken blev kanske inte magiskt, men snudd på. Sirius bandy gjorde en stark säsong som tog slut i en femte och avgörande kvartsfinal mot Vetlanda.
Fotbollslaget inledde svagt, men slutade efter en urstark höst på åttonde plats. Segrarna staplades på varandra och supportrarna fick en ny kelgris i målmaskinen Wessam Abou Ali.
– Det var en ny situation. Plötsligt gick Sirius som tåget. Annars finns det en sorts trygghet i att det gnisslar lite för ens lag, att det inte går för bra, säger Johann.
– I likhet med många andra supportrar har vi nog lättare att beskriva känslorna efter motgångar. När det plötsligt går jättebra har vi svårt att hantera och uttrycka den eufori vi egentligen borde känna, fyller Oskar i.
De två har följt Sirius fotboll och bandy sedan tonåren. Om vi börjar med fotbollen så var bröderna tidigt en del av den skara Västra sidan-medlemmar som stod i ett hörn på gamla Studenternas och stöttade laget i norrettan (tredje högsta divisionen). Publiksiffran översteg sällan 1 000 personer.
Femton år senare står de fortfarande på hemmastå (Arkens gärde), fast nu på nya Studenternas. Motståndarlagen heter inte längre Nyköping och Vasalund, utan Malmö och Djurgården. Sedan 2017 är Sirius ett allsvenskt lag.
Även bandylaget håller till i högsta serien och spelar sina matcher på Studenternas isyta alldeles intill fotbollsstadion. Samtidigt kan det kännas som om de två arenorna ligger på olika planeter.
På elitseriematcherna i bandy får man ta med sig hund, glögg och fika. I paus öppnas vändkorsen och det är bara att knalla in. Matchbollarna är skänkta av Harbergets såg & hyvleri. En rejäl kontrast mot fotbollsmatcherna 100 meter bort.
Johann och Oskar Bernövall håller med, men säger också att kontrasterna är en del av tjusningen med att följa de två lagen. Läktarskallarna är kanske inte lika många inom bandyn, men kärleken till laget minst lika stor.